Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


34.tjedan


Autor Poruka

natasa

31.08.2002. 09:24

U 34.tjednu sam trudnoce. Cijelu sam trudnocu nosila dosta nisko. Ginekolog mi je rekao prilikom vaginalnog pregleda da cim "uvuce prste" moze napipati bebinu glavu. Sad mi se stomak jos vise "spustio " i od pritiska na mjehur gotovo da i ne mogu hodati. Ponekad osjetim bol u donjem djelu trbuha. Bol je konstantna, ne kao trudovi,kao nekakvo zatezanje mišića. Ginekolog je ultrazvučnim pregledom utvrdio da je beba normalne veličine za ovaj stupanj trudnoće. Prepisao mi je pre-par-retard ujutro i navečer i ormidol 25mg. Napominjem da mi je ovo druga trudnoća i do sad sam dobila na težini jedva 3 i pol kg, dok sam se u prvoj trudnoći udebljala 30kg /beba rođena na vrijeme sa 3300g/. Zanima me mogu li ove tablete štetiti bebi i šta bi još trebalo poduzeti buduci se bojim prijevremenog poroda? Moram li non-stop lezati?

prof. dr. Josip Djelmiš

02.09.2002. 21:40

Poštovana gospođo Nataša,
Prepar se često daje trudnicama, zaustavlja kontrakcije maternice, međutim, dozu koju Vi uzimate je nedovoljna i nema nikakvog učinka. S obzirom da Pre-par ima svoje nuzpojave, a to su ubrzan rad srca, a djeluje i na promjene u metabolizmu šećera, masti i dr, često se uz Pre-par daje i Ormidol, koji ima suprotni efekt (smanjuje srčanu frekvenciju). S obzirom da kod Vas nisu zabilježene kontrakcije maternice (trudovi), nego samo promjene na vratu maternice dovoljno je samo mirovanje. Glede prirasta težine tijekom trudnoće od samo 3,5 kg je znatno manji od optimalnog (12 kg), pa bi mogli očekivati i nešto manju težinu Vašeg djeteta nakon rođenja.

Srdačan pozdrav, prof. dr. Josip Djelmiš