Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Activelle


Autor Poruka

Sandra

13.06.2002. 10:19

Poštovana,
Moja mama ima 52 godine. Prije godine i četri mjeseca laparoskopski su joj odstranjeni jajnici zbog cista. Od tada koristi Activelle 1x1. Nije imala nikakvih ozboljnih problema do sada. Naime, već nekoliko dana ima jake glavobolje popraćene povraćanjem. Da li je to povezano sa hormonskim nadomjeskom? Koliko dugo od zadnje menstruacije tj. operacije treba koristiti hormone i eventualno koje pretrage treba obaviti?
Unaprijed Vam hvala na pomoći.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

14.06.2002. 22:44

Poštovana,
Opisani simptomi mogu i ne moraju biti posljedicom uzimanja hormonske nadomjesne terapije. Odluka da li koristiti ili ne terapiju ovisi o brojnim faktorima ponajprije o sklonosti pacijentice da uzima HNT, stupnju osteoporze, subjektivnih tegoba, suhoće rodnice i sl Hormonska se nadomjesna terapija može preporučiti u nekih pacijentica, ali se nikako ne mora inzistirati na njenoj primjeni, ponajprije ukoliko postoje sumnje da ista izaziva nus pojave. U sklopu pretraga koje Vaša majka mora obaviti svakako bih savjetovala ginekološki i transvaginalni UZ pregled, te laboratorijske pretrage (KKS,ŠUK,jetrene probe, koagulogram, lipidogram, urin sa sed.)