Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje


Autor Poruka

goga

13.06.2002. 08:46

Ja bi vas molila za malu pomoć, naime u 15 sam tjednu trudnoće, ovaj ponedjeljak 10.06. pukla mi je cista koju sam imala na desnom jajniku, imala sam visoke leukocite, međutim već drugu dan je bilo sve u redu.Napravila sam ultrazvuk i sa bebom je sve ok. Moje pitanje glasi -trebala bi 16.06 putovati u Zadar (automobilom) i ostati tamo jedan tjedan. S obzirom na sve gore navedeno da li bi mogla putovati i ako da što bi mi preporučili. Također imam još jedno pitanje da li je u trudnoći normalno imati količinu eritrocita -3.21.Unaprijed zahvalna

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

14.06.2002. 22:49

Poštovana,
Ruptura ciste u trudnoći ukoliko nije povezana s komplikacijama druge prirode (npr otvorenost materničnog grlića, trudovi i sl) ne treba izazivati osobitu zabrinutost. Što se tiče odluke o putovanju u Zadar, na Vašem bih mjestu neizostavno učinila transvaginalni ultrazvučni pregled prilikom kojeg će Vas ginekolog izvjestiti o duljini i obliku cerviksa (UZV cervikometrija) . To je pregled koji će ustanoviti i najmanji rizik za nastup pobačaja i dodatno provjeriti stanje na jajniku. Što se tiče nalaza broja eritrocita, bez podatka o hematokritu i hemoglobinu ne mogu dati podrobnije mišljenje, ali anemije su nerijetko prateća trudnoće, te se preventivno svakako treba uvesti terapija željezom i multivitaminskim pripravcima (npr Pregnavit ili Prenatal)