Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenomioza?


Autor Poruka

Marija

06.03.2002. 18:45

Poštovana docentice!
Molim da mi pobliže objasnite što je adenomiza, kako nastaje, koje su metode liječenja te na posljetku kako adenomioza utječe na trudnoću.
Imam 35 godina i 2 djece od 11 i 5.5 godina. Prije 2 mjeseca sa 17 tjedana 3.trudnoće na redovitom pregledu UZV je dijagnosticirana smrt ploda u maternici.
6 tjedana nakon učinjene kiretaže obrada je pokazala da su svi cervikalni brisevi negativni, a urinokultura sterilna. Samo je nalaz UZV glasio: uterus u hiper AVF, endometrij primjeren, suspektna opsežna adenomioza, adneksa b.o.
Zanima me da li je evenutalna adenomioza mogla biti uzrokom smrti ploda. Također me zanima ako je dijagnoza točna kako se bolest liječi te kakve su prognoze u slučaju slijedeće trudnoće.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Doc. dr. sc. S. Kupešić

07.03.2002. 13:45

Pooštovana,
Adenomioza podrazumijeva uraštanje žljezdanih elemenata endometrija u mišićno tkivo (miometrij). Pacijentice s ovakvom promjenom mogu imati simptome u smislu bolnosti menstruacijskih krvarenja, menstruacija boje taloga kave ili čokolade, krvarenje u ugrušcima i sl. Također se u svake pacijentice s adenomiozom mora isključiti postojanje pridružene endometrioze i intrauterine anomalije. Adenomioza se može liječiti konzervativnim medikamentoznim metodama, od kojih se najčešće odlučujemo za hormonski oblik terapije. Ukoliko je adenomioza jako uznapredovala ona može biti rijetkim ali mogućim uzrokom pobačaja. S obzirom da su ostali nalazi u granicama normale preporučila bih detaljni transvaginalni UZV pregled (trodimenzionalni UZV metodom obojenog doplera) kako bi se prikazao opseg promjena na maternici i dale daljnje smjernice Vašeg liječenja.