Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


AGCUS /C,E/


Autor Poruka

Sara

09.12.2001. 23:42

Imam 40 godina.Na redovnoj kontroli gdje je ginekološki i UZV sve b.o. dobivam nalaz Papa testa Upala, degeneracija, abnormalne cilindrične stanice neodređenog značenja endocervikalne (AGCUS), ponoviti pretragu za 4 mjeseca.
Liječnik je svjetovao kolposkopiji i propisao terapiju Hiramicin kapsule i Geonistin vaginalete.
Napominjem da do sada nisam imala nikakvih ginekoloških problema, na kontrole sam išla redovito svake godine, papa testovi su uvijek bili uredni pa sam zatečena s ovim nalazom. Spolni život je uredan i dapače vrlo rijedak, uz upotrebu prezervativa. Menstruacije su mi redovite iako obilne, ali takve su oduvijek. Nemam nikakvih posebnih simptoma osim bolova u donjem dijelu trbuha prije menstruacije.
Informirajući se stekla sam dojam da ovo nije bezazlena promjena. Trebam li biti zabrinuta? Molim Vas za vaše mišljenje i možete li mi pojasniti o kakvoj je promijeni riječ i kako je do nje došlo?
Unaprijed Vam zahvaljujem.

Doc dr. sc. S. Kupešić

11.12.2001. 17:19

Poštovana,
Ovakav citološki nalaz nije razlog za paniku, ali svakako iziskuje kontrolni pregled. Naime, citološke metode imaju stanoviti broj lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata, te se u slučaju dvojbenih nalaza savjetuje učiniti patomorfološku analizu (biopsiju). Kod Vas bi takav postupak bio indiciran zbog toga jer se je u citološkom preparatu izljuštio stanoviti broj endocervikalnih stanica neodređenog značenja. Važno je da citolog nije napomenuo da se radi o nekoj atipiji koja bi mogla govoriti za maligne promjene endocerviksa. No, kako biste i Vi i Vaš ginekolog bili spokojni, bilo bi preporučljivo učiniti nježnu biopsiju atraumatičnim kliještima-štipaljkama kako bi se dobio dostatan materijal za preciznu histopatološku analizu. Može se primjeniti i manje agresivan pristup, te ponoviti Papa nalaz s naglaskom na pažljivo uzimanje preparata iz endocervikalnog područja, te postupiti u ovisnosti o rezultatu ove pretrage.