Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sta je to


Autor Poruka

Ana

10.12.2001. 23:07

Postovana doktorice ,

8 dana pre menstruacije mi se pojavilo vrlo malo krvi sa sekretom pomjesane. Posto imam promenu na grlicu materice ( radi se o leukokeratozi) i PAPA radim svaka 3 meseca i dosada je relativno dobar , bojim se da se tu nesto nije promenilo. Takodje mi je radjena zbog atroficnog kolpitisa i hormonska analiza 14. dana ciklusa i rezultati su pokazali odredjeni deficit hormona ali mi moj doktor nije prepisao nadomjesno lecenje jer nisam imala nekih subjektivnih tegoga. Molim vas za misljenje.

Doc dr. sc. S. Kupešić

11.12.2001. 17:03

Poštovana,
U Vašem upitu nedostaju najvažniji podaci: Vaša dob, vrijeme postmenopauze, subjektivne tegobe i rezultat kliničkog i ultrazvučnog pregleda kako bi se dobio uvid u endometrijski izgled i debljinu.
Tek nakon osnovnih pretraga koje uključuju transvaginalnu sonografiju može se u postmenopauzalnih pacijetnica odrediti slijed dijagnostičkih i terapijskih postupaka kako bi se isključile maligne promjene i prekinule Vaše subjektivne smetnje.

Ana

11.12.2001. 20:47

Saljem vam neophodne podatke kao prilog:
Imam 35 godina, ultrazvukom je utvrdjeno da su jajnici mikrocistični, a endometrijum odgovara ovulatornom ( rađeno je u sredini ciklusa). Međutim u zadnje vreme imam tegobe u smislu (preskakanja srca), opadanja kose i listanja noktiju. Doktor mi je predložio da ispitam štitnjaču ) u toku je horm. analiza). Molim vas još jednom za odgovor

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.12.2001. 20:33

Poštovana,
Ovi podaci ukazuju da se vjerojatno radi o poremećaju funkcije jajnika, te je neophodno osim hormona štitnjače učiniti i hormonsku analizu koja uključuje određivanje hormona hipofize (FSH,LH), E2 (hormona jajnika u ranoj proliferacijskoj fazi ciklusa, između 3. i 8. dana ciklusa), te PRL. Nakon uvida u rezultatate hormosnkeih pretraga (uključujući TSH,T3 i T4) Vaš liječnik će zaključiti koji je tip hormonske terapije primjeren u Vašem slučaju.