Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ALT


Autor Poruka

Zabrinuta?

28.02.2002. 11:05

Postovana doktorice!
Imam 23 g.. Prije 3 godine su mi dijagnosticirani policisticni jajnici i od tada pijem Diane 35, s pauzama. Uglavnom, dobro ih podnosim, cistice su pod kontrolom, a na pauzi se ponovo razbuktaju. Nedavno sam napravila pretrage krvi i urina, i pokazalo se da su mi ALT (jetreni enzimi?) 39 (granicna vrijednost 36). Napominjem da nikad nisam imala zuticu ni hepatitis tako da nije od toga, a tokom ove 3 godine su se te vrijednosti ALT-a postepeno povecavale, ali nikad previse iznad granice. Sto to znaci (poviseni jetreni enzimi) i trebam li se zabrinuti?
Unaprijed hvala na odgovori, i svaka cast na Vasem strpljenju i pomoci....super ste!happy))

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.03.2002. 17:46

Poštovana,
Ovakvo granično uvećanje jetrenih enzima ne treba Vas zabrinjavati, ali ipak ukazuje da hepatogram (jetrene probe) morate redovito obavljati s obzirom da je zbog policističnih jajnika nužno koristiti Diane 35. Vjerujem da ste i sami primjetili značajno poboljšanje subjektivnih smetnji od kada trošite ovu terapiju i da Vam ona neupitno koristi , te bi stoga bilo dobro nastaviti s njenom primjenom. Svakako, uz redovite sistematske preglede i obavljanje laboratorijskih nalaza.