Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ovulacija da ili ne


Autor Poruka

ranka

28.02.2002. 11:16

Postovana dr. Kupesic
JavljamVam se u nadi da cete mi bar priblizno moci potvrditi ili odagnati moje sumnje.Naime godinu dana sam se lijecila sa hormonskim preparatima primolut nor i cikloproginova zbog krvarenja u sredini ciklusa koje je bilo uvjetovano manjkom progesterona.Sada vec 5 mjeseci pokusavam zanijeti ali bez uspjeha.Posto citam vase strane i Vase savjete sama sam dosla u situaciju da posumnjam da nemam ovulaciju te sam pocela pratiti cervikalnu sluz i mjeriti BT.Evo rezultata zadnja 3 mjeseca.OD petog dana krvarenja BT je 36,6 i tako je naredna tri dana te se poveca na 36,7 i to traje jedan dan te se do kraja ciklusa vraca opet na 36,6.Cevikalnu sluz mi je tesko odrediti jer stalno imam "bjelo pranje" te tu nisam sigurna nikako.Imam 33 godine i nemam bas puno vremena za cekanje da postanem majka.Od 12 godine kada sam dobila prvu menstraciju ciklus mi je uvjek trajao 22-25 dana i uvjek je izuzetno bolna.Jedino je ciklus trajao 28 dana kada sam bila pod terapijom i bio bez bolova.
pomozite jednoj sarajki da postane majka
HVALA

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.03.2002. 17:43

Poštovana,
S ozbirom na Vašu životnu dob i neregularnost menstruacijskih ciklusa preporučila bih da se obratite jednom od centara za probleme vezane uz humanu reprodukciju kako bi se procijenila funkcija Vaših jajnika (hormosnke pretrage koje uključuju određivanje FSH,LH,E2, Prl između trećeg i osmog dana menstraucijskog ciklusa), te ultrazvučno praćenje ovulacije. Ovakva će Vam orijentacijska pretraga dati precizni odgovor na Vaša pitanja s obzirom da se mjerenje bazalne temperature i ocijenjivanje cervikalne sluzi ne smatraju preciznim ocjenjivačima ovulacije.