Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


savjet


Autor Poruka

Lena

28.02.2002. 10:40

Poštovana doktorice
Moj problem je strah od ginekološkog pregleda iako sam svijesna njegove važnosti za zdravlje žene.Iako imam 25 god.još ga nikad nisam obavila i to me sve više zabrinjava.Strah je ,po mojoj ocjeni,potenciran pričama o nelagodi,boli ,osjećaju mučnine prilikom pregleda i sl.koje sam slušala tijekom odrastanja. Uz to jako sam opterećena nalazima pregleda i mogućim bolestima.
Pokušala sam autosugestijom prisiliti se na pregled,u glavi zamislim cjelokupni doživljaj ,od samog najavljivanja doktoru pa do pregleda ,ali u stvarnosti nikako da to i ostvarim.Problem je i u tome što s majkom nikad nisam pričala na tu temu,a mislim da je to jako bitno.Inače ,slično se odnosi prema bilo kojoj temi u vezi moje seksualnosti pa pretpostavljam da misli kako sam još uvijek nevina i da mi pregled nje ni potreban!?


Molim za savjet i pomoć

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.03.2002. 17:52

Poštovana,
Kako bi Vam prvi ginekološki pregled što ugodnije protekao i ne bi ostavio nikakve nepoželjne traume i osjećaj nelagode, preporučila bih da se obratite jednoj od specijaliziranih ambulanti za ginekološke probleme mlađe reprodukcijske dobi ili adolescentnu ginekologiju.
Savjete ovakve vrste moguće je potražiti u Centru za reprodukcijsko zdravlje Klinike za dječje bolesti Zagreg, Klaićeva ulica, gdje će Vam osim osnovnih ginekoloških i ultrazvučnih pregleda kolegice na vrlo ugodan i pristupačan način sugerirati metode kontracepcije i upititi Vas kako provoditi redovitu ginekološku skrb.
Ginekološki pregled ne smije Vam predstavljati nikakvu nelagodu, kao niti problem reprodukcije, te stoga ne smije robovati nikakvim predrasudama. Svaki ginekolog će Vas nastojati ohrabriti i smanjiti Vaš doista nepotreban strah. Stoga je važno naći liječnika ginekologa u koje ćete imati povjerenje i nikada se ne obraćati s osjećajem srama.