Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


apaurin i malformacije


Autor Poruka

Sandra

28.06.2002. 21:18

Poštovana,

u devetom sam tjednu trudnoce i zbog povremenih kontrakcija uzimam apaurin 2x1 tabletu dnevno. U svakom Vašem odgovoru naglašavate da taj lijek nije štetan za plod a u forumu Vaše kolegice mr.sc. Viole Macolić Šarinić ona odgovara kako taj lijek i nije tako bezopasan, kako uzrokuje malformacije kao npr. rascijep nepca i sl., te da se u SAD-u ne preporuča trudnicama.

Moram priznati da sam poprilično zabrinuta jer sam na još nekim stranicama pronašla sličnu, negativnu, informaciju.

Imate li Vi kakva novija saznanja kada tvrdite da lijek nije opasan za trudnice i mogu li ga zaista uzimati bez bojazni?

Zahvaljujem se na odgovoru.

Sandra

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

30.06.2002. 23:09

Poštovana,
Diazepam /Apaurin/ prema meni dostupnim podacima u literaturi ne izaziva štetne učinke na plod niti u jednom tromjesečju trudnoće.
Drugi psihofarmaci, antidepresivi, sedativi, antiepileptici (npr Moditen-flufenazin, litijeve soli, mogu izazivati kraniofacijalne dismorfije, te psihičku ili fizičku retardaciju. Ukoliko imate kakve dileme bilo bi uputno obratiti se izravno mr. sc. Šarinić i informirati o izvorima iz literature koji objavljuju ovakva pomalo alarmantna izvješća.