Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ASPIRACIJA


Autor Poruka

Biljana

02.03.2002. 01:23

Poštovana dr. Kupešić!

Kao prvo željela bih pohvaliti sav Vaš trud da nam pomognete u našim problemima.

Molim Vas da mi pokušate objasniti postupak aspiracije jajnih stanica i je li taj postupak bolan?
Unaprijed zahvaljujem!

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.03.2002. 16:48

Poštovana,
Aspiracija ili prikupljanje jajnih stanica vrši se pod kontrolom ultrazvuka, te se nakon lokalnog ili općeg obezboljenja načini toaleta (pranje) rodnice i vanjskog spolovila, nakon čega se vaginalna ultrazvučna sonda uvede u rodnicu i pod kontrolom ultrazvuka se tankom iglom punktiraju jajne stanice kroz vaginalni svod. Ovakav postupak obično traje nekoliko minuta. Izuzetak su stanja hiperstimulacije kod kojih dolazi do razvoja brojnih folikula, pa je postupak nešto dulji i bolniji. S obzirom da pacijentice različito toleriraju bol, mnoge pacijentice ovaj postupak označajvaju kao neugodan do manje bolan, a manjina ih može doživljati jače neugodnim (to su najčešće bolesnice kod kojih se radi o opsežnim upalnim promjenama i višestrukim postupcima IVF-a.)
Osobno sam mišljenja da je kao i u svemu u životnu važna stimulacija, a doista nema jače želje od želje za majčinstvom, pa je zato ova bol smislena i lako podnošljiva. Puno sreće.