Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


assisted hatching


Autor Poruka

Ivana

19.06.2002. 08:03

Poštovana dr. Kupešić,

možete li mi nešto više napisati o ovom postupku, koji se navodno koristi prilikom postupka umjetne oplodnje, te da li se primjenjuje kod svakog postupka (IVF, ICSI) i svake pacijentice i da li postupak sam po sebi garantira trudnoću?

Unaprijed zahvaljujem.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

19.06.2002. 18:01

Poštovana,
Assisted hatching ili hrv. potmomognuto izlijeganje podrazumijeva mehanički, kemijski ili laserski zahvat koji se poduzima na zameku prije embrio transfera u svrhu pomaganja implantacije tj. ovakav postupak provodi se u svrhu poboljašavanja izgleda da dođe do prodora trofoblasta u spiralne arterije decidulano promijenjenog endometrija. Ovakav složeni mikromanipulacijski zahvat provodi se samo u visoko specijalziranim centrima, a provode ga posebno educirani biolozi koji za tu tehniku moraju imati dostatnu opremu. Iako ova tehnika ne garantira trudnoću neke su studije pokazale poboljšanje uspješnosti IVF postupaka, dok druge studije nisu pokazale značajno poboljšanje rezultata postupaka IVFa u randomiziranim pokusima. U našem se laboratoriju ovaj postupak provodi kod neplodnih parova u kojih nije došlo do željenog zanošenja unatoč prijenosu kvalitetnih embrija i ultrazvučnog prikaza receptibilnog uterusa.