Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prenesena trudnoća 3


Autor Poruka

Marina

20.06.2002. 08:42

Poštovana dr. Kupešić!

zahvaljujem na prethodna dva odgovora i imam još jedno pitanje!

Na jučerašnjoj kontroli nalaz je opet isti, cerviks 1 i 1/2 članak, dugačak, za prst prohodan do ovoja i glavice, pl. voda mliječna.
Naručena sam u bolnicu radi nadzora trudnoće i poroda, što me malo umirilo jer ću ipak biti pod stalnom kontrolom.
Liječnik mi je rekao da sve navedeno još uvijek nije indikacija za carski rez. Zanima me da li je moguće da cerviks sazri sam od sebe (da li može sazrijeti i za par sati ili se radi o danima) ili će se to pokušati postići nekim lijekovima prije nego li se inducira porod? Kakav je uopće postupak u ovakvim slučajevima kada se žena naruči u bolnicu zbog poroda? Moja mama imala je vrlo težak porod samnom jer se nije otvarala, a kada je rađala brata korištena su kliješta, tako da mu je u porodu povrijeđena glavica i nažalost umro je u dobi od 10 godina. Bojim se da nakon svih muka koje sam prošla nešto ne krene naopako i da se nešto ne desi bebi!
Još jednom Vas molim da mi pojasnite što mogu očekivati i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Nadam se da ću Vam se za par dana na ovom forumu moći javiti i kao sretna mama!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.06.2002. 20:48

Poštovana,
Mislim da je povoljno da ćete biti zaprimljeni u bolnicu za nadzor do dovršenja trudnoće kako biste bili umireni i pravovremeno pripremljeni za optimalni tip poroda. U slučaju da neće doći do spontanog sazrijevanja cerviksa mogu se koristiti medikamentozna sredstva (prostaglandini) i drip za poticanje trudova. Ukoliko niti u tom slučaju ne dođe do zadovoljavajućih promjena na cerviksu (mijenjanje njegove konzistencije, duljine) i kontrakcija maternice porodničari se odlučuju na operativno dovršenje trudnoće (carski rez). Najvažnije je da je Vaša bebe kontrolirana svim metodama nadzora u trudnoći (gin. pregled, ultrazvuk, CTG, i dr), te da nije dokazano nikakvih odstupanja od normale, štoviše da je otkriveno prisustvo mlječne plodove vode. Želim Vam puno sreće i nadam se da ćete po povratku kućui naći vremena da nas obavjestite o okolnostima poroda, te podacima o težini i kondiciji Vaše bebe. U ovom je trenutku najvažnije da se osjećate sigurnom i s puno povjerenja prema porodničkoj ekipi koja Vas kontrolira u trudnoći.