Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bakterije


Autor Poruka

Lidija

29.06.2001. 14:19

U nalazu urino-kulture koji sam vadila izolovano je 5000 bakterija koje su identifikovane kao PROTEUS VULGARIS.Obzirom na mali broj antibiogram nije radjen,medjutim mene zanima kakve su te bakterije jer mi se do sada nikad nisu pojavljivale?

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.06.2001. 16:03

Poštovana Lidija,
S obzirom da se kod Vas radi o tzv. nesignifikantnoj bakteriuriji Vaš liječnik (pravilno) nije pristupio antibiotskoj terapiji. Svakako što treba preporučiti je veća količina tekućine /svakog dana popiti najmanje 2 l tekućine/, naročito tijekom sparine i ljetne žege. Što se tiče proteusa to je štapićasta bakterija koja spada u tzv. rod "gram negativnih " bakterija. Ove su bakterije posebno osjetljive na obična sredstva dezinfekcije, ali se u bolnicama katkada nalaze i vrlo otporni sojevi. Često se nalaze u izmetu slih ljudi i izazivaju urogenitalne infekcije, a u djece dojenačke dobi mogu izazvati i proljevaste stolice.