Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bakterije


Autor Poruka

Lara

25.07.2002. 16:01

Poštovana doktorice,
zadnjih četri ili pet mjeseci moj suprug u ejakulatu uvijek ima drugu bakteriju (E-coli, Enterococus, i dr.) i uvijek ih je po preporuci liječnika u skladu s bakteriogramom liječio adekvatnim antibiotikom, pa bi pri ponovljenoj bakteriološkoj obradi ejakulata nestala liječena ali bi se javila nova bakterija. Sada je pri posljednjem nalaz pokazao Proteus mirabilis 10 na 3. Nalaz spermiograma je dobar. U međuvremenu je u Zaraznoj bolnici napravio hrpu pretraga prostate , test na klamidiju i svi nalazi su O.K. S obzirom da je zadnja četri mjeseca stalno pio hrpu antibiotika pitanje je da li je nužno da ponovo pio antibiotik ili je moguće na drugi način riješiti tu infekciji i o kakvoj se zapravo bakteriji radi. Osim toga pokušavamo začeti (oboje imamo 38 g. i imali smo prije godine dana spontani pobačaj) pa mi je važan Vaš stav da li se možemo upustiti u začeće ili je neophodno da i njegov nalaz najprije bude čist kao i moj. Jedan ginekolog preporuča da se normalno ponašamo i stupimo u odnos radi začeća jer da 10 na 3 nije zabrinjavajuće da će se to izliječiti samo od sebe, a drugi da čekamo idealne nalaze. molim savjet jer nam vrijeme curi, a i nisam više sigurna da može piti antibiotike. Moji nalazi su O.K. Pozdrav Lara

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

26.07.2002. 16:42

Poštovani,
Proteus je štapićasti mikroorganizam koji se često nalazi u izmetu odraslih jedinki, a može biti uzrokom urogenitalnih infekcija. Stav je liječnika da njihova identifikacija u urinu ili sjemenoj tekućini iziskuje primjenu antibiotika. S obzirom na dugotrajnu i otpornu infekciju i prethodni spontani pobačaj, savjetovala bih da ponovite mikrobiološke pretrage urina i ejakulata, te da Vi učinite cervikalne obriske, kako biste mogli sinhronizirati terapiju. Nakon potpunog izliječenja infekcije planirajte trudnoću, s napomenom da svaka neliječena infekcija povećava rizik spontanog gubitka trudnoće.