Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


BBT


Autor Poruka

svjetlana

20.11.2001. 10:23

Poštovana docentice,
zahvaljujem se na prethodnim odgovorima koji su me oslobodili suvišne zabrinutosti. Ovoga puta Vas molim za pojašnjenje koje ne mogu pronaći u literaturi, a odnosi se na mjerenje BBT. Svuda se navodi da se nakon ovulacije događa skok temperature od 0,5°C i na toj razini ostaje do početka mjesečnice. Mjereći svoju BBT nekoliko mjeseci utvrdila sam da kod mene temperatura uglavnom naraste za 0,3-0,4°C, a nema izraženog skoka već se porast događa postupno kroz nekoliko dana(4-5) i onda temp. ostaje na toj razini. Da li to ima kakvog značenja (funkcioniranje žutog tijela? dostatna razina progesterona?) I još jedno pitanje: da li se nakon 1 ciklusa uzimanja Clomifena očekuje produženi slijedeći ciklus (u kojem se ne uzima)?
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru!

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.11.2001. 22:02

Poštovana gospođo Svjetlana,
Mjerenje bazalne temperature u posljednje se vrijeme ne smatra osobito mjerodavnim testom za praćenje ovulaicjskih ciklusa s obzirom da se u tempu suvremene žene teško mogu ostvariti uvjeti za mjerenje bazalne temperature (redoviti noćni odmor u trajanju od 7 do 8 h, mjerenje temperature pet minuta nakon buđenja, bez prethodnog ustajanja i u ležećem stavu i sl), tim više što postoje puno sigurnije metode određivanja ovulacije i kvalitete žutog tijela: npr. progesteron 21. dana m. ciklusa, ultrazvučna folikulometrija i sl.
Što se tiče produljenih ciklusa nakon prethodnog ciklusa stimulacije clomiphenom, to najčešće govori u prilog postojanja funkcionalnih cista koje se javljaju kao rezultat primjene lijekova za stimulaciju ovulacije, zbog čega možete osjećati nadutost, češći nagon na mokrenje, pritisak u maloj zdjelici i bolnost u predjelu jajnika. Upravo iz ovog razloga (cistične promjene na jajnicima) ne preporuča se nekontrolirana primjena klomida, već se savjetuje primjena ovog preparata isljučivo uz ultrazvučni nadzor.