Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


blastocita


Autor Poruka

Roza

15.05.2002. 22:09

Poštovanje,

do sada sam bila 3 puta na IVF postupku (nažalost, nije bilo trudnoće). Transferi embrija su izvršeni 3 dan nakon punkcije.Međutim, čula sam da je transfer moguće napraviti i kasnije, kada embrij prijeđe u stadij blastociste (5 dan nakon punkcije). Da li je postotak uspješnosti (trudnoće) u tom slučaju veći? Također mi je rečeno da se kod takvih transfera javljaju i neki dodatni rizici.Bila bih Vam vlo zahvalna za malo detaljniije objašnjenje. Hvala unaprijed i lijep pozdrav!
Roza

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.05.2002. 19:33

Poštovana,
Embrio transfer se može raditi u razdoblju 2 do 5 dana nakon učinjene punkcije, što ovisi o dinamici dijeljenja zametaka i mediju za kultivaciju. Ukoliko biolozi specijalizirani za postupke izvantjelesne oplodnje procjene da je dinamika dijeljenja zametaka zadovoljavajuća i da dozvoljava postupak odgođenog transfera tada se je pokazalo da je stupanj uspješnosti transferiranih blastocista veća nego embrija transferiranih tri dana po punkciji.
Prema tome, naša prediktivna sposobnost je bolja jer implantirati će se samo oni embriji koji imaju primjereno napredovanje, dok će oni s neadekvatnom diobom zastati i neće doći do stadija blastociste, pa se neće niti transferirati. Novije studije stoga ne pokazuju znatno pobojšanje ishoda postupaka embrio transfera komparirajući zahvate 3 ond 5. dana, već samo zamjetno bolju prediktivnu vrijednost zahvata 5. dana ETa. O tome kojeg dana će se učiniti embrio transfer ovisi stoga o nekoliko čimbenika: 1. kvaliteti zametaka koja ovisi o kvaliteti oocita i spermija, 2. biofizičkom profilu maternice (koja je zrelija i prijemljivija ukoliko se embrio transfer primjenjue pet dana po učinjenoj punkciji), 3. te svakako vrsti medija za kultivaciju i metodama za in vitro postupke u specijaliziranom laboaratoriju. Odgovore na ova pitanja možete potražiti od tima stručnjaka koji vode Vaš postupak liječenja bračne neplodnsoti.

Roza

17.05.2002. 23:34

Najljepša hvala na odgovoru. Ponekad tijekom IVF postupaka izgubim vjeru u uspjeh, i posebno mi je drago što ipak postoji osoba kao što ste vi kojoj se mogu javiti u slučaju nedoumica.Htjela bih Vas pitati još nešto:Na temelju Vašeg iskustva, koliko vremena preporučate mirovanje nakon embrio transfera? Naime, ja sam dosad mirovala kod kuće oko 5 dana, a nakon toga sam išla na posao. Mislite li da bi mi šansa za trudnoću bila veća ukoliko bi dulje mirovala?
Hvala unaprijed na odgovoru.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.05.2002. 23:45

Poštovana,
Smatram da mirovanje poslijed IVFa ima psihološki pozitivan učinak na pacijenticu, više nego li je medicinski opravdan. Ukoliko nemate fizički zahtijevan i/ili naporan posao možete planirati povratak na radno mjesto već pet do sedam dana nakon učinjenog embrio transfera. Nema znanstvenih pokazatelja koji bi potvrdili pozitivan učinak mirovanja na uspješnost IVF postupaka. Puno sreće u narednom pokušaju.