Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


blizanacka trudnoca


Autor Poruka

luna

30.01.2002. 16:18

Stovana,
javljam se po ne znam koji put i ponovo zahvaljujem na svim Vasim odgovorima.
Trudna sam 13+4 tjedana i nosim gemine. Zanima me da li bih trebala obaviti neke posebne pretrage osim obicnog uzv na koji idem svaki mjesec + gin.pregled, i kada s obzirom na blizance. Da li bih povrh svog lijecnika trebala jos otici kod nekog mozda specijaliziranog za gemine ako to uopće postoji i gdje, odnosno u kojem tjednu, mozda 3D uzv ili 4D uzv?

Sa stovanjem, unaprijed se zahvaljujem.

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.01.2002. 22:08

Poštovana,
U slučaju blizanačke trudnoće osim redovitih kontrola koje podrazumijevaju ginekološke i ultrazvučne pretrage, preporuča se učiniti transvaginalna cervikometrija (analiza oblika i dužine cervikalnog kanala transvaginalnim ultrazvukom) i svakako cervikalni obrisak kako bi se isključilo postojanje genitalne infekcije koja može dovoditi do prijevremenog otvaranja cerviksa. Također se radi opreza preporuča učiniti i 3D ili 4D ultrazvuk kojim se potpunije može analizirati morfologija i dinamika fetusa, a u kasnijem drugom i trećem tromjesečju preporučaju se doplerske pretrage kako bi se procijenila kvaliteta protoka u uteroplacentnoj i fetalnim cirkulacijama.