Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Blizanačka trudnoća i hemoglobin


Autor Poruka

Daniela

26.04.2002. 20:25

Štovana Dr Kupešić!

Ovo pitanje Vam postavljam u ime prijateljice koja Vam se ranije obraćala ali je sada na bolničkom liječenju zbog cerclage i čuvanja blizanačke trudnoće.

Nju brine to što od početka trudnoće uzima Prenatal i Retafer tablete od 100 mg, nalazi se na bolničkoj prehrani a hemoglobin konstantno pada, te je sada 98. Pita što bi još moglo pomoći; sok od cikle, spirulina? Sada je u 26. tjednu i brine je da bebe ne počnu zaostajati u rastu zbog nedovoljne količine kisika u posteljicama. Čini joj se da su bebe premalo dobile u roku od 4 tjedna; sa 413 na 711 grama, a druga beba sa 464 na 850 grama?

Najljubaznije Vas moli za odgovor, jer je zbog same činjenice da je na bolničkom liječenju u pomalo obeshrabrenom stanju. Unaprijed zahvaljuje i srdačno Vas pozdravlja!

Daniela (za Lunu)

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.04.2002. 19:19

Poštovana,
Svakako ohrabrite Vašu prijateljicu i recite joj da je anemija u blizanačkoj trundoći veoma česta i da je ne bi trebala osobito zabrinjavati. Suplementacijska terapija svakako bi trebala biti upotpunjena što kvalitetnijom prehranom (meso, cikla, zeleno povrće i sl). Što se tiče prinosa tjelesne težine blizanaca, ne mora biti osobito zabrinuta s obzirom da se radi o 26. tjednu trundoće, oni napreduju prema očekivanju. Da bi se smanjila njezina bojazan o prastu fetusa vjerujem da će u budućnosti (tijekom trećeg tromjesečja) biti upućena na doplersku pretragu kada će se procijeniti kvaliteta protoka krvi kroz fetalne i majčinsku cirkulaciju i vidjeti ima li nepoželjnog učinka anemije majke na fetoplacentarni protok. Puno sreće Vašoj prijateljici, a Vama hvala na brizi.