Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izostanak ovulacije


Autor Poruka

Ljerka

26.04.2002. 13:07

Postovana,
Imam 28 godina i moji ciklusi su uvijek bili u razmaku 31-35 dana. U posljednja dva ciklusa doslo je izrazitog kasnjenja (ciklusi 43-45 dana). Tijekom tog razdoblja bila sam na ginekoloskom pregledu i uzv i doktorica je ustvrdila da nema zutog tijela te da vjerojatno nije bilo ovulacije. Prethodni uzv su pokazivali vodeci folikul, ali i odredjeni broj cisti na jajnicima, iako nije potvrdjena dijagnoza PCO (napravljen je i hormonalni nalaz koji je bio u redu). Zanima me da li je normalno da poneki ciklus bude anovulatoran (jer mislim da je prije bilo ovulacije obzirom na neke druge simptome koji u zadnje vrijeme nisu bili prisutni - cervikalna sluz, bol u prsima...). Obzirom da zelim ostati u drugom stanju preplasena sam izostankom ovulacije. Doktorica je predlozila da pricekamo godinu dana.
Hvala na odgovoru

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.04.2002. 19:23

Poštovana,
Ukoliko postoji sumnja na anovulacijski ciklus bilo bi poželjno učiniti hormonsku analizu (odrediti razinu FSH,LH,E2 i prolaktina) između 3. i 8. dana m. ciklusa. Ukoliko postoji potreba također se može doći do valjanih podataka uzastopnim ultrazvučnim praćenje transvaginalnim ultrazvukom. Razgovarajte s Vašim liječnikom u ovisnosti predstavlja li Vama godina dana dugačak period u očekivanju željenog začeća.