Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Blizanci


Autor Poruka

Tea

24.05.2002. 10:45

Poštovana Dr. Kupešić!

nakon inseminacije 20.02.2002, saznali smo da nosim blizance, danas nakon tri mjeseca potpuno uredne trudnoće( lab. nalazi, krvna grupa,Rh faktor, UZV pregled) i subjektivan osjećaj, osim naravno onih " normalnih" problemčića koji muče manje više sve trudnice, poslušala sam Vaš savjet te sam osim svoga ginekologa odlućila posjetiti i ambulantu za rizičnu trudnoču u bolnici u kojoj se i spremam roditi, tako sam naručena za sedmi mjesec.
Molim Vas da mi odgovorite, na zadnjem nalazu UZV: Placenta je sprijeda a blizanci su Gemilli monochoriati biamniati, zanima me šta znaće ti pojmovi.
Proćitala sam negdje u literaturi da trudnice ne smiju jesti suhomesnate proizvode, pa se ja izmedu ostalog toga i slijepo pridržavam, da li je to točno?... i na kraju često se može čuti i pročitati da kod blizanačke trudnoče dolazi do prijevremenog poroda, koje je Vaše mišljenje u mojemu slučaju i da li bi trebala po dolasku na pregled u bolnicu u 7 mj. zatražiti dodatne pretrage ili možda zadnjih mjesec dana provesti u bolnici.
hvala najlijepša na odgovorima i želim Vam svako dobro!
Postavila sam puno pitanja ali samo iz razloga što ima malo literature o blizancima.
Hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

25.05.2002. 08:53

Poštovana,
Naziv monochorionski biamniati znači da Vaši blizanci imaju jednu posteljicu, ali se svaki od njih nalazi u svom vlastitom amnionu (plodovim ovojima). Što se tiče prehrane, svjesni ste činjenice da se tijekom trudnoće buduća majka mora što kvalitetnije hraniti i izbjegavati hranu koja može biti bogata kalorijama , ali ne i hranjivim sastojcima, vitaminima i mineralima. Što se tiče suhomesnatih proizvoda, koji puta možete si priuštiti i ovaj tip prehrane, ali ni u čemu se ne smije pretjerivati. Što se tiče termina poroda u blizanačke trudnoće; uobičajeno je da se termin u blizanačke trudnoće pomiče na 38 tjedana, te da se zbog povećanog rizika prijevremenog poroda preporuča hospitalizacija u bolničkoj ustanovi kako bi se spriječile bilo kakve komplikacije tijekom drugog/trećeg tromjesečja trundoće. Prema tome, ohrabrila bih Vas u Vašoj želji da dogovorite hospitalizaciju sa svrhom striktnog praćenja blizanačke trudnoće naročito nakon 30. tjedna. Puno sreće.