Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


blizanci


Autor Poruka

Mare

23.07.2002. 08:56

Poštovana dr. Kupešić,

prvo Vam želim reći koliko cijenim to što dio svog vremena koristite na ovom forumu.
Imam potencijalni problem koji je više vezan uz genetiku, ali budući da takvog foruma nema, postavljam pitanje Vama jer ima veze i s ginekologijom. Moja majka ima sestrične blizankinje (dvojajčane), a i moj otac ima bratiće blizance (također dvojajčane). I jedni i drugi blizanci začeti su prirodnim putem (sumnjam da je onda i bilo drugačijeg načina). U obitelji mog supruga nema blizanaca.
Imam jedno dijete i željela bih još jedno. Kolike su šanse da začnem blizance? Da li više nego da u mojoj obitelji nema blizanaca?


Unaprijed hvala na odgovoru!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

24.07.2002. 13:06

Poštovana,

Rukovodeći se podacima u Vašem upitu imate povećanu šansu da zanesete blizanačku trudnoću. Ukoliko želite ustanoviti konkretni rizik u Vašem slučaju možete u dogovoru s Vašim liječnikom učiniti transvaginalni ultrazvučni pregled u periodu očekivane ovulacije. U slučaju prikaza dvaju folikula i kod Vas se radi o dvostrukoj ovulaciji i visokoj šansi za zanošenjem blizanaca.