Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hipermenorea?


Autor Poruka

Zabrinuta

23.07.2002. 13:25

Postovani,

obracam Vam se jer sam vec razgovarala i bila na pregledu kod nekolicine ginekologa, ali bez ikakvih odgovora. Imam 32 godine i sina od 6 godina, rodjenog bez ikakvih komplikacija i posljedica. U posljednjih godinu dana imala sam razne poteskoce (stezanje u prsima, vrtoglavice, slabost) i prosla preglede za stitnjacu koji su bili OK osim ciste koju treba pratiti. Nakon poroda pokusala sam se vratiti na hormonsku kontracepciju ali je nisam mogla podnositi, jednostavno se nisam dobro osjecala, iako sam probala nekoliko vrsta tableta. Povremeno mi se javljao pojacan iscjedak bez boje ili mirisa i receno mi je da su svi brisevi OK i da ne znaju sto ga moze uzrokovati. Pisam Vam jer u posljednjih 2 godine sam imala 3 puta "odljev", jednom sam cak i u bolnici zavrsila, iako mi se to nikada prij nije dogadjalo. Menstruacije su mi potpuno bile (i ostale) uredne, svakih 28 dana, trajanja 3-5 dana i po jacini "normalne" osim ovih ekscesnih situacija. Otkako se to drugi put dogodilo svaku menstruaciju docekujem sa strahom, ne usudim se ici na put "u to vrijeme" i ta briga mi svaki mjesec "upropasti" bar tri dana. Menstruacije su mi postale bolnije, isla sam nekoliko puta samo iz tog razloga kod ginekologa i nista nije pronadjeno, a radjen je intravaginalni UZV, brisevi na sve moguce, PAPA i sve je uredno. Posljednji "odljev" se dogodio pri prosloj menstruaciji (prije 10-tak dana) i sad sam zbilja ocajna. Idem na godisnji za nekoliko dana i slijedeca menstruacija bi se trebala tamo dogoditi, a ja sam prestravljena ako se ponovi problem. Sto da radim, ima li nekih pretraga koje bih trebala uciniti, jer se vec osjecam cudno i pred svojim ginekologom kad dolazim s istim pitanjem, a bez odgovora.
Molim pomoc i unaprijed se zahvaljujem,
Zabrinuta

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

24.07.2002. 17:37

Poštovana,
Hipermenorrhea se može javljati u različitim stanjima poput hiperplazije endometrija, endometrijskog polipa ili mioma na maternici. Ponekad se ove promjene ne mogu detektirati kliničkim pregledom, te se iz tog razloga pacijentica treba uputiti na ultrazvučni pregled /transvaginalni UZV po mogućnosti tehnikom obojenog doplera/.
Nakon otkrivanja uzroka može se pristupiti otklanjanju uzroka krvarenja te učiniti dopunske pretrage (poput endokrinoloških analiza, pretaga krvi, s naglaskom na interpretaciju koagulograma, analizu hemoglobina, hematokrita i željeza itd.)
Prema tome, savjetujem učiniti dopunsku obradu koja će razjasniti Vaše stanje, otkriti uzrok ovog poremećaja i usmjeriti uzročnu terapiju.