Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bol u preponama


Autor Poruka

dani27

10.11.2020. 19:20

Postovani. Trudna sam 36+5. Inace sam mala i mrsava ,zatrudnila sam sa 40 kg,dobila sam 9 kg do sad. Muci me uzasna bol u preponama,i stidna kost tako da vec jedva hodam koliko me boli. Vecinom lezim i odmaram jer od boli ne mogu nista. Svaki pokret me boli. Inace imam skoliozu,dobila jos u pubertetu,ima li to kakvog utjecaja? Kako si pomoci? Da li cu morati na carski ?

Ivo Balenović, dr. med.

11.11.2020. 12:20

Poštovana, sindrom disfunkcije simfize, bolna simfiza ili nestabilnost zdjelice događa se iz više razloga. Glavni pokretač problema je hormon relaksin koji se luči u trudnoći, a u spoju s drugim faktorima može uzrokovati velike probleme. U svakoj trudnoći dolazi do omekšavanja zglobova zdjelice, no kod nekih žena omekšanje je toliko da jedan ili svi zglobovi postaju nestabilni dugo prije poroda, izazivajući jaku bol.
Savjeti: Izbjegavajte pokrete i položaje koji jako šire noge – neka budu skupljene ili raširene maksimalno do širine kukova, prilikom izlaska iz automobila ili kreveta noge držite skupljenima, pri dizanju s poda ili iz čučnja pridržite se za nešto kako bi se uspješno ustali sa skupljenim nogama, izbjegavajte duge šetnje, sjedenje prekriženih nogu i nošenje teških tereta, u krevetu se okrećite sa skupljenim nogama (možete držati mali jastuk ili ručnik koljenima kako ih ne bi razdvojili)