Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bol u zdjelici


Autor Poruka

Arbor

24.01.2020. 10:50

Poštovani, imam 23 godine i već duže vremena osjećam bolove u zdjelici. Točnije, bolovi se javljaju praktički svaki mjesec i traju po nekoliko dana. Najčešće prije nadolazeće menstruacije, koja bi najčešće kasnila 10ak dana, stoga bi bolovi potrajali sve do njena dolaska. Nije riječ o bolovima izrazito jakog intenziteta, već o boli tupog karaktera, koja nije konstantna već malo zaboli, pa se smiri. Posljednju sam menstruaciju dobila 12.1. Bila je normalnog intenziteta i trajanja. S obzirom na to da nisam imala spolni odnos, na ginekološkom pregledu (21.1.) mi je urađen UZV preko abdomena, a ovo je moj nalaz: uterus u avf-u, homogenog izgleda, endometrij trolinijski 7 mm. Oba jajnika uredna i zdrava izgleda i veličine (2.51× 1.56 cm; 2.14×1.58 cm). Mokraćni mjehur uredne veličine. Douglas bez slobodne tekućine.
Kao što sam rekla, spolni odnos još nisam imala, no s dečkom (koji je također) nevin sam pokušavala ostvariti odnos. Problem je bio taj što sam dosta uska i bolilo je, pa smo svaki put stali i odlučili pričekati. On je svaki put koristio kondom. S obzirom na činjenicu da odnos nismo ostvarili, nisam nikada radila PAPA test. Čitajući na Internetu došla sam do informacije da slične bolove može izazvati HPV virus, a da ne govorim o težim oboljenima poput raka grlića maternice (veliki sam paničar), zanima me može li se HPV virus u našem slučaju prenijeti samo kontaktom preko sluznice i je li potrebno uraditi briseve cerviksa.
Također, moram napomenuti da već par mjeseci koristim Belara pilule (primarni razlog su akne). Točnije, prethodni sam mjesec odlučila da ih neću uzimati, jer nisam vidjela pomaka na koži, no budući mi je menstruacija opet kasnila i bila popraćena bolovima, s prvim danom menstruacije ovog mjeseca sam ih odlučila ponovno koristiti i sada imam konstantno smećkasto crvenkasti iscjedak.
Ispričavam se na opširnosti pitanja, no zaista sam u strahu i zanima me je li moj problem po vama ginekološke prirode.

Ivo Balenović, dr. med.

25.01.2020. 12:35

Poštovana, HPV se prenosi isključivo spolnim putem, tako da osobe koje nisu imale odnose ne mogu biti zaražene HPV-om. Infekcija HPV om ne boli. Iscjedak koji navodite je vjerojatno probojno krvarenje koje je uobičajeno kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive. Ono uglavnom prestaje nakon dva do tri mjeseca. Ukoliko bi potrajalo treba razmisliti o promjeni tableta. Kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive ne dolazi do ovulacije, stoga nema bolova oko sredine ciklusa (ovulatorna bol), niti su menstruacije bolne. Savjetujem da uradite analizu mokraće.

Arbor

25.01.2020. 14:00

Poštovani,

puno Vam hvala na odgovoru.

Lp!

Ivo Balenović, dr. med.

26.01.2020. 11:30

Nema na čemu.