Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11419 | Broj poruka: 82328

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Bol u zdjelici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

azzie

27.09.2021. 11:30

Pozdrav,

Supruga je u 33 tjednu, druge trudnoće. U posljednjih 2-3 tjedna pojavila se bol u zdjelici koja je s vremenom sve progresivnija, odnosno izraženija kroz dan. Ujutro nakon spavanja stanje je podnošljivo, ali kako dan protiče tako se i bol intenzivira. Bol postane takva da joj je bolno i podići nogu 15-tak cm od poda. Hoda kao „patkica“ s noge na nogu. U prvoj trudnoći nije imala takvih problema.

Ginekolog koji vodi trudnoću kaže da se zdjelica i „kosti dolje“ šire. Međutim s obzirom na njeno stanje ona ima osjećaj da bi bilo najbolje da stalno miruje. Supruga je veći dio trudnoće kući i njeno dnevni ritam je doista umjeren, dapače više bih ga okarakterizirao kao usporeniji što mi je i prirodno.

Slušajući iskustva drugih pojavio se i termin SINDROM DISFUNKCIJE SIMFIZE. Na koji način se on potvrđuje?

Da li uopće postoje mehanizmi kojima bi se moglo točno dijagnosticirati stanje moje supruge ili se sve to pripisuje „pripremi“ tijela za porod? Još važnije da li predmetne tegobe imaju neke kontraindikacije za vaginalni porod? Da li postoje neke preporuke s obzirom na bolno stanje, osim „usporavanja“ dnevne rutine?

Ivo Balenović, dr. med.

27.09.2021. 16:15

Poštovani, kod disfunkcije simfize bol može biti jednolična i dugotrajna ili iznenadna i promjenjiva, a može se javiti u bilo kojem dijelu zdjelice, iako se najčešće javlja ili naprijed u pubičnoj kosti ili iza u sakroilijačnim zglobovima, a može se proširiti u prepone, gluteuse ili leđa. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike. Preporuke: izbjegavati pokrete i položaje koji jako šire noge – neka budu skupljene ili raširene maksimalno do širine kukova, prilikom izlaska iz automobila ili kreveta noge držati skupljenima, pri dizanju s poda ili iz čučnja pridržati se za nešto kako bi se uspješno ustali sa skupljenim nogama, izbjegavati duge šetnje, sjedenje prekriženih nogu i nošenje teških tereta, u krevetu se okretati sa skupljenim nogama.