Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolovi


Autor Poruka

Sandra

26.05.2002. 17:41

Poštovana,danas mi je 6.dan od transfera-tri embrija,i osjećam napuhnutost,bolove u križima-slične predmenstruacijskima.Zanima me je li prerano za takve bolove,predmenstruacijske,ili ti bolovi nemaju veze s ev.nadolazećom menstruacijom nego sa hrpom hormona u mome tijelu-mislim,s obzirom na stimulaciju.Hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

27.05.2002. 14:38

Poštovana,
Podatak da se radi o 6. danu nakon učinjenog embrio transfera i da se javljate s tegobama koje podsjećaju na premenstruacijske vjerojatno govori u prilog hiperestimulacije. Pretpostavljam da se je tijekom IVF postupka izolirao veći broj jajnih stanica , te da su bolovi posljedica uvećanja jajnika i umjerene količine slobodne tekućine koja se slijeva u području retrouterinog prostora (prostora iza maternice) i može uzrokovati bolove u križima i osjećaj nadutosti. U ovoj je fazi osobito važno pratiti količinu izmokrene tekućine i uspoređivati je s količinom unesene tekućine kako biste dobili precizan podatak o ev. nagomilavanju slobodne tekućine u maloj zdjelici. Ukoliko se vrijednosti unesene i izmokrene tekućine ne podudaraju, a Vaše smetnje postaju sve intenzivnije preporučila bih da se obratite u bolničku ustanovu u kojoj ste učinili zahvat. Puno sreće.