Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


salmonela i trudnoca


Autor Poruka

sanja

26.05.2002. 17:54

Poštovani,

imam 37 godina i trudna sam osam tjedana. Prije šest dana bila sam na proslavi dječjeg rođendana gdje smo se svi zarazili salmonelom.
Dva dana bila sam hospitalizirana radi dehidriranosti i na infuziji. Nisam imala visoku temperaturu i nisam povraćala. Od simptoma imala sam jedino učestale stolice i grčeve u stomaku. Na ultrazvučnom pregledu trudnoća je bila u redu.
Zanima me da li salmonela može ostaviti bilo kakve posljedica na plod, jer mi je u ovim godinama trudnoća i onako visoko rizična.

Unaprijed se zahvaljujem,

Sanja

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

27.05.2002. 14:32

Poštovana.
Salmonela tijekom rane trudnoće može uslijed hiperemije u maloj zdjelici, dehidracije, hiperpiremije i sl izazvati komplikacije. Ukoliko Vam je liječnik potvrdio da je tijek trudnoće normalan, da se prikazuje embrionalni odjek sa pratećom srčanom akcijom ne bi ste se trebali odviše brinuti, ali ipak nužno biste trebali redovito pratiti daljnji tijek trudnoće (kako ultrazvučno, tako i ginekološki). Bilo bi važno obratiti se liječniku u slučaju da ste primali kakvu antibiotsku terapiju koja bi ev. mogla ugroziti ranu trundoću.