Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


endometrioza


Autor Poruka

dolores

25.05.2002. 22:30

Cijenjena docentice,
Sa 17 godina posjetila sma prvi puta ginekologa sa simptomima koje imam i dan danas (povremeni bolovi u donjem dijelu trbuha). Tek sam sa 23 godine dobila stediril-d (da bi se jajnici smirili) bez ikakvih prethodnih ni naknadnih analiza koje Vi spominjete. Imam 37 godina, prije 4 godine imala sam operaciju-laparoskopija, laparotomija, resekcija oba ovarija, dg.endometrioza, jajovodi prohodni. Nakon zahvata 98. god. propisane su mi tablete Dabroston koje sam uzimala do pripreme za prvi pokušaj IVF-a, 2000.god.Nakon toga nisam ništa uzimala, 2001. sam bila na ivf-u, no na žalost opet neuspješno. Od tada opet ništa ne uzimam. Menstruacije su mi uvijek bile na 27, 28 dana do prije 3 mjeseca kada sam dobila i nakon 15 dana, zatim bilo je jednodnevno krvarenje u sredini ciklusa, a zadnju sam dobila tek 40.dan iz čega mogu zaključiti da je došlo do nekih promjena. Mene zapravo zanima ako se endometrioza mora tretirati raznim hormoskim tabletama, a da i tada treba kompletno stanje stalno kontrolirati radi opasnosti razvoja nekih još ozbiljnijih poremećaja i ako radi enedometrioze ne mogu zatrudnjeti, zar nije onda najjednostvnije i najsigurnije odsraniti ostatke jajnika i maternicu i biti miran?? Hvala na odgovoru.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

27.05.2002. 14:43

Poštovana,
Terapija endometrioze ovisi o subjektivnim smetnjama pacijentice, njenoj dobi, rasapu bolesti, prethodnim operacijskim zahvatima, želji za reprodukcijom itd. itd.
Prema tome, operativni zahvat s potpunim odstranjenjem ginekoloških struktura krajnji je korak u liječenju ove bolesti i s obzirom da je endometrioza hormonski uvjetovana bolest većina pacijentica osjeća izrazito poboljšanje nakon kastracije (operativnog odstranjenja jajnika) ili prelaska u postmenopauzalno razdoblje. Nekadašnja kontroverzna stajališta da se u pacijentica s endometriozom ne savjetuje primjena hormonskog nadomjesnog liječenja sve više se zamjenjuju sa stajalištem da se akutne perimenopauzalne tegobe i kronične postmenopauzalne smetnje mogu efikasno liječiti primjenom kombiniranih hormonskih nadomjesnih pripravaka i drugih oblika suplementacijske terapije.