Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolovi


Autor Poruka

anja

27.05.2002. 13:22

Poštovana doktorice, molim Vas za savjet: u 12-om sam tjednu trudnoće, u prošlom tjednu sam osjećala lagane bolove (slične predmenstrualnim), te se pojavljivao lagani svijetlosmeđi iscjedak. Ginekolog mi je propisao Dabroston (2x1). Otkad ih pijem osjećam još veće tegobe (jak pritisak u donjem dijelu stomaka). Da li smatrate da bih trebala prekinuti terapiju. Napominjem da sam ove iste tablete pila i u 7-om i 8-om tjednu trudnoće jer sam i tada osjećala iste tegobe. Nakon toga su tegobe prestale do ovog tjedna. Unaprijed hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.05.2002. 16:53

Poštovana,
S obzirom na bolove i smeđasti iscjedak - kod Vas se radi o znakovima prijetećeg pobačaja, koji zahtijeva optimalnu terapiju: strogo mirovanje i progestagensku terapiju. U tu svrhu ste dobili Dabroston koji štiti trudnoću na nekoliko načina (izaziva sedaciju maternice,a suplementacija progesteronom smatra se poželjnom do 10 tjedana trudnoće dok proizvodnju progesterona ne preuzme posteljica). Prema tome, savjetovala bih ultrazvučni pregled da se vidi razlog Vaših subjektivnih tegoba, isključi ili dokaže postojanje unutarmaterničnog hematoma koji može biti uzrok krvarenja i u dogovoru s Vama odredi terapija (umjesto Dabrostona možete pokušati primjenu Utrogestana koji se koristi 2x2 kapsule koje se mogu koristiti peroralno ili vaginalno).