Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


losa sutura


Autor Poruka

Vasja

27.05.2002. 12:41

Postovana dr.Kupesic,

Prilikom poroda prosle godine pukla je neka vena, ja pretpostavljam da se to dogodilo prilikom razdora perineuma ili kako se zove. Porodnicar nije znao dali je krvarenje bilo unutra ili van, ispostavilo se, koliko sam ja mogla cuti tada, da je ta vena vanjska i krvarenje je sanirano. Sve je sasiveno, zaraslo dobro, ali posle snosaja javlja mi se blago krvarenje, a sukrvica moze potrajati i celi dan. Prilikom ginekoloskog pregleda receno mi je da je lose sasiveno, sasivena je i neka vaginalna zlezda kod koje se sad skuplja sekret. Ima li resenje za moj problem? Zanima me jos, postoji li opasnost prilikom sljedeceg poroda od zesce krvarenje iz te vene i moze li da se krvarenje posle sexa javlja zbog nje?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.05.2002. 16:57

Poštovana,
Pretpostavljate i sami da je veoma teško decidirano odgovoriti na Vaše pitanje bez prethodnog ginekološkog pregleda. Ukoliko je isključen drugi izvor krvarenja (maternični grlić npr.) tada se vjerojatno radi o iritaciji i sukrvici koja potiče od ožiljkastih promjena na rani od epiziotomije. Nemojte se bojati narednog poroda jer ove promjene ne bi smjele ometati vaginalni porod, koji bi možda bi poticaj da se sanira lezija koja Vam stvara poteškoće. Ukoliko će ove promjene i smetnje potrajati možete se savjetovati s Vašim ginekologom da se hospitalizirate u bolničku ustanovu u kojoj bi se mogao učiniti korektivni zahvat perinealne regije.