Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolovi u dojci


Autor Poruka

Nina

31.05.2001. 13:03

Prije nekoliko mjeseci osjetila sam bol u lijevoj dojci, koja je potrajala slijedecih 2 mjeseca. Bol sam osjecala konstantno (kad hodam, lezim, sjedim), a dojka mi se znatno povecala u odnosu na desnu. Imam 26 godina i vec 5 godina neprekidno pijem kontracepcijsku pilulu stediril. S obzirom da bol nije prolazila otisla sam na pregled kod ginekologa koji mi je napravio papa test i preporucio da slijedeća 2 mjeseca prestanem piti pilulu. Papa test je bio uredan, a 10 dana nakon sto sam prestala piti pilule bol je nestala. Dva mjeseca sam pauzirala i sada ih ponovo pijem, ali ponovo osjecam napetost u dojkama i blagu bol u lijevoj i desnoj dojci. Molim Vas da mi objasnite koji je razlog tome i sta bi sada trebala uciniti. Unaprijed se zahvaljujem na Vasem odgovoru.

Doc. dr. S. Kupešić

03.06.2001. 20:14

Poštovana gospođice.
Zahvaljujem na Vašem upitu vezanom uz bol u dojci i ev. povezanosti s korištenjem oralnih kontarceptiva. Mišljenja sam da bolnost u dojkama (koja se katkada može javiti u korisnica oralnih kontraceptiva) zahtijeva malo potpuniju obradu. S obzirom na Vašu dob (28 godina) savjetovala bih detaljan palpacijski pregled dojki, u kombinaciji s ultrazvučnim pregledom koji će dati potpuniju morfološku sliku ev. promjena. Tek će specijalist ovog područja u slučaju potrebe proširiti opseg pretraga na RTG mamografiju, citološku analizu ili biopsiju, koje se u pacijentica Vaše dobne skupine nastoje izbjeći.Ovakav se tip pretraga može obaviti u brojnim ustanovama koje se bave bolestima dojke, te će se u slučaju dijagnosticirnja nekih promjena preporučiti najpovoljniji oblik daljnje kontrole (nerijetko se može raditi o tzv. mastopatiji) i razmotriti ev. nužnost prekida kontracepcijske terapije.
Puno sreće u daljnjim pretragama.