Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cin II + hpv


Autor Poruka

sandra

31.05.2001. 12:28

u dobi sam od 32 godine. rodila sam dvoje djece, nisam imala pobačaja niti abortusa. papa nalazom mi je dijagnosticiran, a poslije kolposkopijom i biopsijom potvrđen cin II sa hpv virusom. cin ima graničnu vrijednost k cin III jer je već zahvatio 2/3 tkiva. liječnik predlaže konizaciju. male bradavice su se pojavile i vani. unatrag tri godine imala sam spiralu koju sam nedavno izvadila. imala sam vrlo obilne menstruacije iz kojih je, najvjerojatnije, proizišla anemija. prije deset godina mi je rečeno da imam ranicu na grliću maternice. prekomjerne sam tjelesne težine. žao mi je što ovako "nabacujem" pojedinosti, ali mislim da to sve zajedni ima veze. molim vas za vaše mišljenje o samoj operaciji, ili možda predlažete neki drugi postupak (za koji ja neznam, jer mi je samo rečeno da se ovakve dijagnoze mogu potpuno izliječiti samo konizacijom).
unaprijed zahvalna

Doc. dr. S. Kupešić

03.06.2001. 20:23

Poštovana gospođo,
Zahvaljum na Vašem upitu vezanom uz HPV promjene grlića maternice. S obzirom na Vašu anamnezu (dva poroda) , verifikaciju HPVa i pojavnost bradavičastih promjena na spolovilu, suglasna sam sa sugestijom Vašeg ginekologa da bi valjalo učiniti lokalni operativni zahvat (konizaciju). Ipak prije zahvata bilo bi poželjno imati podatak da li HPV pripada skupini tzv. "visokog" ili "niskog" rizika koji će nam dati veoma važne podatke vezane uz prognozu Vaše bolesti i planiranje daljnjih kontrolnih pregleda. Što se tiče prekomjerne tjelesne težine, osim dobro poznatih negativnosti koje ona može izazvati na sveukupno zdravstveno stanje, jedna od nerijetkih komplikacija je i pojačano menstruacijsko krvarenje koje je uvjetovano estrogenim učinkom (masno tkivo služi kao "rezervoar" estrogena, hormona koji izaziva bujanje sluzničnog pokrova maternice) i može uvjetovati snažna i produljena m. krvarenja. Svakako treba isključiti tzv. organske uzroke pojačanih menstruacija (poput mioma maternice, endometrijskih polipa i sl) i svakako planirati redukcijsku dijetu.
Želim Vam puno uspjeha u daljnjem liječenju, te se u slučaju potrebe obratite se na telefon Odjela za humanu reprodukciju Opće bolnice "Sveti Duh", gdje Vam možemo učiniti detaljan ginekološki i ultrazvučni pregled metodom obojenog doplera.