Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolovi u donjem dijelu trbuha i grudima


Autor Poruka

KoPitaNeSkita

21.06.2020. 11:35

Postovani, zadnju menstruaciju sam imala 3.6. Inace imam redovne cikluse, 28-30 dana. Odnose smo ja i muz imali redovito jer radimo na bebi (doduse, neoptereceno, nismo konkretno gadjali plodne dane). Zadnji put odnose smo imali prije mozda nekih 5 dana (za vrijeme plodnih dana) i prije toga nekoliko puta takodjer. Zadnja tri dana osjecam neodredjene bolove jako nisko u trbuhu (kao neka kratka blaga probadanja, "stezanje" maternice i povremena probadanja i na desnoj i na lijevoj strani) takodjer i u grudima (u grudima nesto jaca probadanja i trenutna, ali prilicno intenzivna). Takve simptome u pms-u nisam imala do sada, pogotovo ne u ovoj fazi ciklusa. Pratim i biljezim svoje cikluse i simptome vec godinama unazad. Sljedecu menstr. ocekujem oko 1.7. Znam da je trudnoca moguca, ali zanima me samo da li je jos uvijek rano za kucni test? Buduci da me ti bolovi malo brinu ako nije trudnoca u pitanju.
Također imam dva usputna pitanja. Naime, moja je majka u 30-im godinama imala tumor na jajniku i to jako velik. Prije nego sto je to otkrila jedino sto je primjetila bio je blagi osip na bradi. Ja u zadnjih godinu dana imam taj neobican osip na bradi, kao nekakvu vrstu dermatitisa ali blagu, nekakvo crvenilo koje je ponekad malo izrazenije, a ponekad blaze, ali stalno prisutno. Da li osip na bradi moze uopce biti ginekoloski vezan? I da li izostanak ovulacijske sluzi znaci ujedno i potpun izostanak ovulacije? U zadnjih godinu dana također imam jako malo, skoro pa nikako sluzi. Zbog toga me brine da bi problem moglo biti nesto drugo. Imam 27 godina, ali prije nekoliko godina bila sam na terapiji Roaccutanom na 4 tabl. dnevno, zbog toga me uvijek nekako strah ginekoloskih problema. U medjuvremenu sam imala prometnu nesrecu u kojoj su mi stradala ledja i jedan period sam bila cesto na raznoraznim snimanjima koja naravno zrace. Iza toga sam svega bila sam u ginekologa i zbog Roaccutana kontrolirala hormone itd., sve je bilo u redu. Ginekolog me narucio tek za mjesec dana zbog kasnjena pregleda zbog Corone, to se cini predaleko, zbog toga se nadam da cu dobiti odgovor na ova pitanja. Pokusavam ostati zbrojena i sabrana, ne upadati u nikakvu paniku, bilo bi mi malo lakse samo kad bi ukljucili ili iskljucili trudnocu. happy Hvala.

KoPitaNeSkita

21.06.2020. 15:15

Ovo pitanje sam Vam postavila na nekoj drugoj temi, a sad sam ga malo prosirila. Ako Vam nije problem ponovo ga procitati. Hvala happy

Ivo Balenović, dr. med.

21.06.2020. 23:55

Poštpvana, simptomi koje navodite moguće da su uzrokovani implantacijom, ali to ne mogu tvrditi. Test je najbolje učiniti u vrijeme oko očekivane menstruacije. Osip nije povezan s ginekološkim problemima. Budući da imate redovite menstruacije sigurno imate i redovite ovulacije. Sluz je samo nekakav indirektan pokazatelj ovulacije i prema količini sluzi se ne može odrediti da li je bila ovulacija. Određivanje vrijednosti progesterona 21. dana ciklusa je jedini dokaz ovulacije.

KoPitaNeSkita

27.06.2020. 10:40

Postovani,

Danas sam napravila prvi kucni test (11 dana nakon odnosa i 5 dana prije ocekivane menstruacije). Clearblue digitalni test je pokazao plus i 1-2 tj. Dan ocekivane menst. mi je 1.7. i tad planiram napraviti BHCG iz krvi. S nadom da ce sve ostati u plusu, zanima me samo kada bi bilo vrijeme za prvi ginekoloski pregled? Hvala happy

Ivo Balenović, dr. med.

27.06.2020. 11:35

Poštovana, prvi ginekološki pregled najbolje je napravito sa oko 6 tjedana amenoreje (vrijeme od zadnje menstruacije) tj. oko dva tjedna nakon izostanka menstruacije. Tada se ultrazvučno može vidjeti embrionalni odjek i otkucaji srca.

KoPitaNeSkita

27.06.2020. 11:35

I je li pametno da prije pregleda sama krenem uzimati mozda folnu kiselinu ili slicno? Sta Vi savjetujete?

Ivo Balenović, dr. med.

27.06.2020. 22:50

Slobodno možete početi s folnom kiselinom.