Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11419 | Broj poruka: 82332

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Bris


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Verica123

10.07.2020. 11:45

Postovani..radila sam PAPA nalaz i sve je u redu kao i vaginalni bris ..nema bakterija nema upale..medjutim dr mi je prije toga napisala da odradima briseve na hlamidiju, mikoplazmu i ureoplazmu..da li treba to raditi ako nema bakterija ni upale..hvala

Ivo Balenović, dr. med.

11.07.2020. 11:00

Poštovana, nije loše napraviti te briseve, pogotovo ako planirate trudnoću, iako je prema nalazu papa testa za pretpostaviti da će biti negativni.

anama

18.11.2020. 09:20

Poštovani,
s obzirom da imam česte vaginalne upale, napravljeni su mi ginekološki brisevi i nalaz je u nastavku.
Pretraga: Obrisak cerviksa na Chlamydia trachomatis; Kultura: Test Real time PCR metodom za detekciju Chlamydia trachomatis je negativan.
Pretraga: obrisak cerviksa bakteriološki; Mikroskopski preparat: Viđeno je nešto polimorfonukleara (jednak broj kao i epitelnih stanica) i laktobacila te dosta gram pozitivnih koka. Kultura: Streptococcus β haemolyticus gr.B/Streptococcus agalactiae u velikom broju.
Pretraga: obrisak cerviksa-bakteriološki anaerobno. Kultura: anaerobi nisu izolirani.
Pretraga: obrisak cerviksa- Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis. Kultura: Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis nisu izolirane.
S obzirom na česte upale, na savjet ginekologa sam zadnjih nekoliko godina koristila razne vaginalete, a ponekad i oralnu terapiju (koju bi koristio i partner). Međutim, problem se vrati svakih nekoliko mjeseci (uglavnom se javlja lagani svrbež, žućkasti iscjedak bez mirisa). Papa test radim redovito i nalaz je uredan te imam stalnog partnera godinama koji nema nikakvih tegoba. U periodu kad je bris napravljen imala sam lagani žućkasto-bijeli iscjedak i ponekad lagani svrbež. Molim Vas da prokomentirate navedeni nalaz, imam li se zbog čega zabrinuti i je li potrebno liječiti Streptococcus agalactiae koji je naveden kao prisutan? Osim toga, zanima me trebamo li ja i partner napraviti još nekakve pretrage s obzirom na moje ponavljajuće tegobe?
Zahvaljujem na odgovoru!


Ivo Balenović, dr. med.

18.11.2020. 22:50

Poštovana, streptokok i mnoge druge bakterije naseljavaju rodnicu i potrebno ih je liječiti samo u određenim slučajevima (trudnoća, sterilitet, prije operacije). Budući da se kod vas ponavljaju upale (prema opisanom vjerojatno gljivične), moguće da je poremećena mikrovaginalna flora što pogoduje rastu gljivica i nekih bakterija. Zbog toga (a i velikog broja bakterija) preporučljivo bi bilo provesti terapiju prema antibiogramu, a nakon toga krenuti s nekim od probiotika koji pomažu u uspostavi normalne mikrovaginalne flore. Savjetujem i jačanje imuniteta (zdrav život, redovita i zdrava prehrana, tjelovježba, preparati kao što je beta glukan).

dina_gina

21.09.2021. 22:35

Poštovani,
nakon e.coli u urinu (lijeceno s nolicin, klavocin), a zatim i e.coli na cerviksu u velikoj kolicini (lijeceno s xorimax,polygynax) te teskoj gljivicnoj upali kao posljedica antibiotika (lijeceno s 3xdiflucan), napravila sam kontrolne pretrage, a nalazi su kako slijedi:
Urinokultura / sediment urina - sterilno, bez bakterija
Bris cerviksa:
- E.coli u maloj kolicini
- Candida albicans u maloj kolicini
- <5 polimorfonuklearnih leukocita po velikom vidnom polju.

Što sada? Svakako ću kontaktirati primarnog ginekologa, ali zanima me i Vaše mišljenje. S obzirom da antibiograma nema, pretpostavljam ništa zasad? Ili pokušati neke prirodne pripravke/vaginalete do ponovnih pretraga?

Unaprijed hvala, lp

Ivo Balenović, dr. med.

22.09.2021. 08:10

Poštovana, preporučam probiotike. Oni će pomoći uspostavi normalne mikrovaginalne flore i tako podići otpornost.