Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bris streptokok


Autor Poruka

josipa181

17.06.2021. 12:40

Poštovani,

trudna sam 36+5 tjedna te za 11 dana imam naručen pregled u bolnici u kojoj planiram roditi. (D1 uputnica)
Vlastiti ginekolog mi NIJE radio bris na streptokok, a čitajući o istome vidim kako je riječ o hvalevrijednoj pretrazi koja se čini pred porod.

Ranije rađeni brisevi u veljači (klamidija, ureaplasma, mycoplasma, bakteriološki aerobno) i urinokultura bili su uredni. Pitala sam konkretno ginekologa o brisu na streptokok, na što mi je odgovorio kako nema potrebe jer je ranije sve bilo u redu i jer nisam mijenjala partnera. (?!)

Ovim Vas putem molim za mišljenje i preporuke: trebam li, za svaki slučaj, obaviti pretragu privatno ili će mi možda bris uzeti u bolnici? (Vidim da postoji opcija samostalnog uzimanja brisa i odnošenja na pretragu u polikliniku Breyer, a postoje i druge poliklinike gdje ginekolog uzima uzorak. Ukoliko da, koju opciju preporučate?)

Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

17.06.2021. 13:25

Poštovana, uobičajena pretraga pred porod je bris rodnice na streptokok. Ta se pretraga radi oko 35. tjedna. Ukoliko je nalaz pozitivan, rodilja tijekom poroda dobiva antibiotsku terapiju radi profilakse (zaštita djeteta). Budući da imate D1 uputnicu, dogovorite da Vam u bolnici uzmu bris.