Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


brisevi


Autor Poruka

terra

09.12.2007. 01:05

Poštovani doktore!
Molim Vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje.Ako žena ima pojačan iscjedak treba li raditi briseve(klamidija, miko i ureaplazma i aerobi i anaerobi) i papa test ili samo briseve.Znam da papa nije bakteriološka pretraga ali na njoj se mogu naći gardnerela, trihomonas...Jedan liječnik kaže da treba i papa i brisevi a druga liječnica kaže samo brisevi jer ako postoje gardnerela... oni se moraju vidjeti na aerobima i anaerobima.Ja sam imala gardnerelu
na papi a sva tri brisa negativna.Mora li se trihomonas, gardnerela vidjeti među aerobima i anaerobima ili ne?Zahvaljujem na odgovoru

Miro Šimun Alebić, dr. med.

10.12.2007. 15:15

Poštovana,
TV se najbolje vidi na nativnom preparatu ili kao poseban "bris" za TV. GV se može vidjeti i u PAPA nalazu, ali i u brisevima.

terra

10.12.2007. 21:15

Poštovani doktore!
Koje bi onda moglo biti objašnjenje da su brisevi(klamidija, mikoplazma i ureaplazma, aerobi i anaerobi) negativni, a na papi zaokružena gardnerela ako su svi uzeti istog dana?Hvala

Miro Šimun Alebić, dr. med.

28.12.2007. 15:55

Poštovana,
u tom bih slučaju postupio prema kliničkom nalazu.

punta

29.07.2016. 10:55

Poštovani/poštovana,
Imam 30 godina. Papa test mi godinama pokazuje HPV srednjeg rizika, ali ginekologica mi nikada nije preporučila nekakvu posebnu terapiju, osim eventualno vitamine i manje stresa, rekavši da to nije strašno i da 9 od 10 osoba ima HPV, što i vjerujem. Ono što me zapravo muči jest iznimno učestalo mokrenje. Mokrim oko 4 puta u sat vremena. Iako pijem dosta vode, takav je slučaj i kad ne pijem. Jednostavno od pamtivijeka svi znaju da sam ja "ona koja stalno ide na wc." Potreba za mokrenjem nije lagano nadolazeća, nego je osjećaj kao da mi se mokraća odmah spusti u mokraćovod i "odmah" moram mokriti jer me strašno iritira (peče). Ponekad me zna uhvatiti neka poluupala, kada me peče i iritira mjehur te idem mokriti doslovno svakih 5-10 minuta, ali to uglavnom traje par sati pa se smiri nakon što popijem urološki čaj ili se utoplim. Međutim ako se to dogodi kada nisam doma, doslovno se izbezumim. Urinokultura mi je uredna. Planiram napraviti bris uretre, za što mi uputnicu daje doktorica opće prakse, međutim problem je u ginekologici koja mi ne želi napraviti vaginalne briseve niti mi dati uputnicu da ih napravim besplatno u bolnici. Kaže da bez indikacije ne može to napraviti jer bi mogla platiti kaznu, a dugogodišnji HPV nije dovoljni indikator. Sjećam se da sam još u srednjoj školi/tijekom faksa radila kod nje briseve za 400 kn i imala sam, citiram "nešto sitno ureaplazme, ali to ne treba liječiti". Ona me sada uvjerava da se kod nje brisevi nisu nikad plaćali i da je to sigurno bilo nešto drugo, možda tipizacija HPV-a,a ne brisevi. To nije pročitala iz mog kartona, nego smo razgovarale usput dok mi je radila papa test. Nisam toliko luda da sam umislila njezino "nešto sitno ureaplazme". Godinama sam vjerovala da je u pravu, sve dok nisam počela slušati i čitati iskustva žena kojima je ureaplazma (i to nikad uz napomenu „sitno“ ili „puno“) prouzročila velike probleme. Dosta me često uhvate i snažni grčevi u jajnicima, uglavnom u vrijeme kada nemam menstruaciju, a često se to dogodi upravo nakon što dugo zadržavam mokraću pa se ispraznim, opustim i onda krenu agonijski grčevi. Znam da ćete mi vjerojatno savjetovati da, između ostaloga, promijenim ginekologicu, ali u mojoj su okolici sve pune i nemam previše izbora. Voljela bih svojoj ginekologici doći s nekim konkretnijim informacijama kako bih je navela da napravi pretrage pa Vas molim za savjet. Je li dugogodišnji HPV i učestalo mokrenje s čistom urinokulturom dovoljna indikacija za ginekološke briseve i je li zaista nemoguće bez indikacije napraviti ta tzv. "4 ciljana ginekološka brisa"? Unaprijed puno hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.07.2016. 19:55

Teško mi je bez pregleda i nalaza papa testa i UZVa sagledati o čemu se točno radi.
Sredni rizik HPV-a ne postoji. Ne postoji niti polu upala.
Dakle ako imate smetnje mokrenja prvo morate napraviti UK i briseve mokraćne cijevi, a ako to bude sterilno napraviti cervikalne briseve.
Svakako da se cervikalni brisevi ne mogu raditi bez indikacije a o tome odlučuje samo vaša doktorica da li je to nužno ili nije.
Dakle tim redom bih ja postupio.

Noranora

31.01.2022. 12:05

Pozdrav. Zamolila bih Vas ako možete malo pojasniti sljedeće cervikalne briseve:
bris na aerobe i anaerobe, na chlamidiju, mycoplasmu i ureaplasmu, bakteriološki i mikološki bris rodnice.
Ono što me zanima jeste otkriva li neki od ovih briseva također i trihomonijazu i gonoreju? Ili za to trebaju druge pretrage? (Koje?)
Ako dobro shvaćam, svi se brisevi moraju tako zasebno napraviti, odnosno npr. bakt./mik. bris rodnice ne uključuje već ono što bi mogao pokazati bris na aerobe i anaerobe i slično?
Trebam isključiti postojanje genitalne infekcije, pa me zanima kako to učiniti uz što manji trošak.. hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

31.01.2022. 14:25

Poštovana, brisevi se uzimaju odvojeno. Za dijagnosticiranje određene bakterije potreban je poseban bris. Dakle, mora se uzeti za trihomonas i gonoreju.