Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Candida


Autor Poruka

Majana

05.02.2002. 14:39

Postovana gdo Kupesic!

Nakon pregledanog foruma, vidjela sam mail jedne pacijentice u svezi Candide. U vezi toga problema koji se pojavio prije dva tjedna i kod mene molim Vas za savjet.
Nakon papa - testa i testa brisa grlica maternice ustanovili su bakteriju Candide, uz koju je vezana i upala mokracnog mjehura koju vec imam godinu dana. Antibiotike sam pila prije dva mjeseca radi teske gnojne angine.
Doktorica mi je prepisala vaginalete (dva tjedna), a za partnera tablete.
Pitanje je da li je moguce da mi pratner koristi neku odgovarajucu kremu, jer je alergican na penicilin i ima hipersenzibilnu jetru te povisen bilirubin u krvi?


Hvala unaprijed

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.02.2002. 19:32

Poštovana,
Kandidijaza podrazumijeva gljivičnu infekciju koja ima poseban afinitet za ginekološke strukture, te mislim da ovaj mikroroganizam nije bio uzročnik upalnim promjenama mokraćnog trakta. Ukoliko je Candida izolirana u Papi preporučila bih da nastavite primjenjivati lokalnu terapiju (kremu ili vaginalete), a partneru se (ukoliko nema jake manifestacije gljivične infekcije penisa) može preporučiti krema Canesten. Ukoliko su smetnje izrazite, a Vaš pratner ima leziju jetre prethodno savjetujem da se učini hepatogram kako bi se procijenila jetrena funkcija.