Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


canesten


Autor Poruka

Andreja

28.02.2002. 19:08

Poštovana dr. Kupešić ,
na nedavnom ginekološkom pregledu sam radila PAPA test, liječnik mi je prepisao terapiju Canesten 3 kremom u trajanju od 3 dana zbog gljivičnog oboljenja (terapiju kremom je dobio i moj partner). Rekao je da je to bezazlena gljivična upala, pa me zanima uslijed čega sam to dobila i jel se to može ponoviti.

Naime, u 9 sam tjednu trudnoće, nalazi su uredni, plod se razvija kako treba za ovo vrijeme, da li je ta upala opasna s obzirom na moju trudnoću (pojavljuje mi se žućkasti iscjedak,i to vrlo obilno)?


Možete li mi preporučiti neku medicinsku kremu za područje trbuha i bedara te stražnjice (već su mi se počele strije pojavljivati)?

Unaprijed hvala.

Sa štovanjem,
Andreja

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.03.2002. 17:32

Poštovana,
Infekcija candidom albicans može često je izraz je smanjenog imuniteta, a trudnoća je jedno od takvih stanja. U negravidnih pacijentica ovakva upala može ukazivati na dijabetes melitus, srazmjerno je česta nakon primjene antibiotskog liječenja , a javlja se usporedno s upalom sluznice, bakterijskim infekcijama , avitaminozama i dr. Candida je naime ubikvitarni mikroorganizam, a do poremećenog omjera u fiziološkoj flori može doći uslijed opisanih poremetnji. Terapija koju ste dobili smatra se primjerenom i može se očekivati saniranje ov promjene. Ukoliko se pak upala bude ponavljala trebalo učiniti ciljane mikrobakteriološke pretrage o kojima ćete dobiti upute od strane Vašeg liječnika. Što se tiče strija, danas na tržištu postoje brojne kreme ciljano za ovu problematiku (Afrodita, strani proizvođači ulgednih i manje uglednih imena Biotherrm, Lancome, Dior i td). Ipak, istakla bih da je najvažnije kožu redovito i svakodnevno premazivati jednim od hidratatnih krema, ulja i mlijeka, te da pojavnost strija ne ovisi samo od kreme koja se upotrebljava, već i od tipa i elasticiteta kože,a kao i broja kilograma koje dobivate tijekom trudnoće. Naime, veći prinos tjelesne težine, dovodi do većeg rizika od strija.