Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cervikometrija i kontrakcije


Autor Poruka

sanda

26.12.2001. 23:16

Poštovana doktorice Kupešić,
Hvala Vam što strpljivo odgovarate na sva naša pitanja. Želim Vam čestit Božić i mnogo osobnih i poslovnih uspjeha u 2002. godini.
Moj problem je sljedeći: trudna sam 22 tjedna i unazad 5 dana osjećam kontrakcije slične predmenstrualnoj boli u leđima. Kontrakcije uglavnom nisu pravilne, javljaju se nekoliko puta dnevno, a kada počnu traju u kontinuiteti i po 3 sata pri čemu se jačina smanjuje i povećava.
Nalaz mog ginekologa je sljedeći: cervix u stražnjem položaju, održan, smekšan, uloživ za vršak prsta; cervikometrija-42 mm, zadak KČS +, pl. vode osrednje.
Preporučeno mi je da u slučaju jačih kontrakcija počnem uzimati prepare i da mirujem.
Trebam li se brinuti zbog kontrakcija te da li su 42 mm i osrednja količina plodne vode uredan nalaz?
Moj je ginekolog spomenuo mogućnost uzimanja cervikalnih briseva. Da li mi možete reći koliko ta pretraga košta ukoliko ju plaćam privatno u Vašoj bolnici?
Unaprijed Vam mnogo hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.12.2001. 08:59

Poštovana gospođo Sanda,
Zahvaljujem na lijepim željama i uzvraćam istim: puno sreće u narednom tijeku trudnoće i što manje neželjenih komplikacija. Nalaz transvaginalne cervikometrije je u granicama normale za gestacijsku dob, kao i količina plodove vode. Ukoliko želite učiniti cervikalne obriske to možete učiniti na valjanu uputnicu od nadležnog liječnika ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ukoliko pak nemate uputnice, a želite učiniti ovu pretragu bris Vam može učiniti bilo koji ginekolog (preduvjet je da ima valjane epruvete s "brushem", te da se uzorak može po potrebi uroniti u odgovarajući medij). Tada se takvi uzorci (na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe) nose u Zavod za mikrobiologiju, Rockfellerova ulica gdje ćete dobiti sve daljnje podatke o plaćanju (plaćanje se ne obavlja u instituciji u kojoj se uzimaju uzorci, već u onoj u kojoj se identificiraju bakterije). Radi pojednostavljenja bilo bi uputno nazvati Kliniku za infektivne bolesti kako biste se informirali da li možete i sam bris učiniti tamo kako ne biste imali problema s vlastitim transportom. Puno sreće.