Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


E.Coli i Enterococcus u trudnoći!


Autor Poruka

Dea

29.12.2001. 13:19

Poštovana gospođo Kupešić

Nalazim se u 20. tjednu trudnoće i nakon početnih komplikacija (hospitalizacija u 6. tjednu radi krvarenja izazvanog hematomom – ukupno 8. dana) stanje se u zadnje vrijeme stabiliziralo i prema zadnjim pregledima plod se normalno razvija. Na zadnjem pregledu između ostalog uzet je i obrisak cervixa i rodnice. Dobiveni nalaz mikrobiološke pretrage ukazuje na postojanje E.Coli UR. i Enterococcus bakterija. Kako je postojanje Enterococcus utvrđeno i prilikom pretraga koje su izvršene za vrijeme hospitalizacije, tada propisana terapija Amoxil kapsulama provođena je do trenutka otpuštanja iz bolnice (ukupno 4.5 dana). Prema otpusnici i uputama dežurnog liječnika daljnje korištenje spomenutog lijeka nije bilo potrebno.
Nakon ponovnog otkrivanja istih bakterije (uz dodatak E.Coli ), prema uputama privatnog liječnika koji vodi trudnoću, propisana je uporaba Eritromicina. Međutim, čitanjem priloženih uputa za Eritromicin kapsule naišla sam na upozorenja kako se uporaba eritromicina NE PREPORUČA u trudnoći zbog povećanog rizika nastanka reverzibilne hepatoksičnosti (Eritromicin prolazi kroz placentu).

Nalaz mikrobiološke pretrage je slijedeći:


E.COLI UR. – Ampicilin (0), Amoksicilin+klavul.kis. (3), Cefaleksin (3), Cefuroxim (3), Gentamicin (2), Trimetoprim – komb. (3), Nitrofurantoin (3), Norfloksacin (3).

UROPATOGENOST SOJA JE POTVRĐENA DOKAZOM SEROTIPA 06

ENTEROCOCCUS - Ampicilin (3), Cefaleksin (3), Eritromicin (3), Azitromicin (3), Gentamicin (3), Nitrofurantoin (3), Norfloksacin (3), Ciprofloksacin (3).

Neiss.go. nije izolirana.
Gardnerella vaginalis nije izolirana


Molim Vas da me savjetujete o ispravnosti korištenja Eritromicin kapsula u mom slučaju (postojanje i E.COLI i ENTEROCOCCUS) kao i njihovoj štetnosti na plod.


Unaprijed zahvaljujem na odgovoru uz najljepše želje u 2002. godini.

Doc dr. sc. S. Kupešić

31.12.2001. 13:52

Poštovana gospođo Dea,
S obzirom na gestacijsku dob (20 tjedana) štetnost uzimanja Eritromicina se procjenjuje izuzetno malom, te pretpostavljam da je Vaš liječnik procijenio mali rizik i potencijalnu štetnost uzimanja propisanog antibiotika i potencijalnu opasnost od širenja infekta, u korist antibiotskog liječenja. Ipak, s obzirom da je trudnoća pravo "drugo stanje" preporučila bih oprez i dogovor s Vašim liječnikom da se nakon uvođenja antibiotske terapije odrede laboratorijski parametri koji će u slučaju nastupa bilo kakvih komplikacije iste odmah registrirati. Ipak, napomenula bih da uvidom u antibiogram E. coli ne reagira na Eritromicin, te će se u nastavku ovog liječenja morati primjeniti neki drugi preparat (uroantiseptik i/ili uvesti liječenje cefalosporinskim ili penicilinskim preparatima). Puno sreće u daljnjem tijeku Vaše trudnoće i uspješno liječenje tekuće infekcije.