Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cerviks skraćen


Autor Poruka

nika94

19.02.2020. 19:20

Poštovani,

Danas bila na UZV, u 21tt sam i kaze ginekolog nosim skroz nisko, beba s glavicom skroz na stidnoj kosti...zakazao mirovanje! I k tome je jos skracen cerviks(točnije naznačeno skraćen, ali tvrd i zatvoren). Postoji li mogućnost preranog otvaranja i trebam li biti pod strahom? Mogu li se kretati ili samo ležanje i wc?

Ivo Balenović, dr. med.

20.02.2020. 09:30

Poštovana, budući da je cerviks zatvoren, nema razloga za brigu. Izbjegavajte napore, dulja stajanja i dizanje tereta. Nije potrebno stalno ležati.

IvaLu

20.02.2020. 23:35

Poštovani,
U 35 tjednu trudnoce sam,na danasnjem pregledu doktorica je napisala da je cerviks skracen,omeksan,1.5cm do ovoja glavice.Kontrola za dva tjedna uz terapiju dufastoneom i normabelom prema potrebi.Molim Vas za pojasnjenje nalaza i Vase misljenje o istom.Puno hvala

Ivo Balenović, dr. med.

21.02.2020. 10:05

Poštovana, ništa zabrinjavajuće. Približavate se terminu i cerviks se malo otvorio. Ukoliko ste višerotka nalaz je očekivan za dob trudnoće.

Monika88

21.02.2020. 10:05

Poštovani doktore! Prošli trudnoću sam s 22 tt završila na serklaži zbog skraćenog cerviksa, otvaranja i kontrakcija za vrijeme pregleda te sam strogo mirovala (krevet-wc) do nekog 36 te rodila noć nakon skidanja šava s 38+1. Sada sam ponovno trudna, 23 tt, pri vaginalnom pregledu doktorica je napisala cerviks skraćen, uloživ za 1 članak (prekjučer) i rekla je da je sve u redu, a jučer sam bila na anomaly scanu te mi je rađena cervikometrija gdje je nalaz da je cerviks 4.36 cm a iz unutra se počelo stvarati lagani V oblik. Jučer sam po prvi put i osjetila bolove u leđima i napet trbuh cijeli dan (pretpostavka jer su mi zadnja dva dana naporna i duže sjedenje u čekaonici zbog pretrage ogtt-a). Moram li s ovim nalazom cervikometrije strogo mirovati ili da usporim sada dan dva da se ajmo reći "tijelo odmori" pa onda po osjećaju da nastavim dalje (pretežito odmaranje na lijevom boku plus lagani kućanski poslovi i eventualno tri puta tjedno odlazak po dijete i do dućana bez dužih šetnji i napora). Napominjem da ne nosim ništa teško, živim na drugom katu bez lifta pa ako idem van dozvolim si samo jednom dnevno pa sve usput obavim kroz sat vremena. Inače sam na terapiji duphastonom od početka trudnoće ( 2 x 1 ). Hvala unaprijed na odgovoru!

IvaLu

21.02.2020. 17:45

Poštovani
Ovo mi je druga trudnoća.Povremeno imam kontrakcije i bolove,osobito prilikom kretanja.Dal mirovanje mora biti iskljucivo lezanje ili se mogu povremeno kratko po kuci kretati.Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

22.02.2020. 16:15

Poštovana Monika, nalaz je uredan (pogotovo za drugorotku). Nije potrebno strogo mirovanje. Izbjegavajte teže napore i dizanje tereta.

Ivo Balenović, dr. med.

22.02.2020. 16:35

Poštovana IvaLu, nije potrebno strogo mirovanje. Možete se kretati, ali izbjegavajte dizanje tereta i dulje stajanje.

Monika88

24.02.2020. 20:00

Poštovani doktore, vezano na moje pitanje gore. Ima li nešto na što bi mogla pripaziti, to jest nekakvi znakovi koji govore da se cerviks skratio ili se ja još više otvorila? Naime, kada sam recimo danas otišla do dućana kratko odmah osjetim u leđima (pretpostavljam od vrećice sa stvarima iako nisam pretrpala jer mi u šetnji ništa ne smeta), a ja kako sam prvu trudnoću strogo preležala ne znam više što je normalno, a što nije od tih bolova, zatezanja, probadanja i slično. Kad bi po Vašem mišljenju trebalo ponoviti cervikometriju ili obaviti sljedeći vaginalni pregled, svakih koliko? Do kada se radi serklaža kod nas u bolnicama? Svaki savjet ili mišljenje mi je dobrodošao. Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

25.02.2020. 10:55

Poštovana, prijevremeni porod uzrokuju isključivo prijevremeni trudovi. Prijevremeni trudovi najčešće bivaju izazvani korioamnionitisom (infekcijom), a mogu nastati i zbog druge patologije (polihidramnij, hipertenzija, trauma). Dužina i oblik cerviksa nema nikakvog utjecaja na to, niti će preventivna serklaža spriječiti otvaranje uzrokovano trudovima. Simptomi prijevremenog otvaranja su bolovi i krvarenje (sukrvica). U tom slučaju treba provesti intravenoznu tokolizu radi zaustavljanja trudova, te nastaviti peroralnom terapijom do termina. Šav serklaže to ne može spriječiti. Preporučuje se mirovanje (ne strogo) iz razloga jer u slučaju napora, dugog stajanja... dijete pritišće na donji uterini segment i tako pritiskom može refleksno potaknuti kontrakcije. Iz iskustva znam da su mnoge trudnice sa otvorenim cervikalnim ušćem već od drugog tromjesečja trudnoće prenijele. No, ima i slučajeva kada su se trudnice sa potpuno zatvorenim cerviksom otvorile za nekoliko sati prije termina.

Dejas

04.06.2020. 22:00

Poštovani,
Ustanovljeno mi je otvoreno ušće u obliku slova y i dužina cerviksa (na prvom uzv 2.9mm, a 5 dana poslije 40mm. Propisana je terapija roidacal 2x1, dufaston 2x200 i magnezijum. Doktor me nije ručno pregledao tako da ne znam kakvo je stanje izvana. Rekao mi je da je rano za serklaž i da trebam umjereno mirovati. Konstantno imam neprijatnost u predjelu mokraćnog kanala iako su mi svi nalazi uredni. Može li to biti jedan od simptoma otvaranja? Da li ima potrebe da potražim još nečije mišljenje? Ja sam u 23oj nedjelji i ovo mi je prva trudnoća.
Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

05.06.2020. 10:00

Poštovana, izgled cervikalnog kanala je samo od teoretskog značaja. Dužina od 40 mm je normalna dužina cerviksa. Simptom prijevremenog otvaranja je sukrvica/krv. Prema svemu navedenome nema razloga za brigu. Uzimajte propisanu terapiju i izbjegavajte teže tjelesne napore i sve će biti u redu.

Simke20

10.01.2021. 11:10

Poštovani!
20 sam tt, trenutno hospotalizirana zbog kontrakcija koje su dosta česte i neugodne. Po primanju na hitnu, napravljen je uzv pregled te je utvrđeno da je s plodom sve u redu, međutim maternica dosta senzibilna, te sam na terapiji Cordipinom 3x1, Utrogestanom 3x200, mg i Roidakal tabletama. Za sad terapija pomaže, smanjio se broj kontrakcija, bude ih tek 10tak dnevno.
U nalazu se također navodi: cerviks skraćen 28mm, zatvoren 1čl. Rađeni cerv. brisevi i urunokultura, sve uredno.
S obzirom da kontrakcije imam još od 14 tj te sam već bila u bolnici zbog njh, na mirovanju sam, iako nitko nije spominjao strogo mirovanje, ja cijeli dan preležim, provedem na nogama možda pola do sat vremena dnevno pa mi nije jasno što je dovelo do tako naglog skraćivanja cerviksa jer je prije samo 3 tjedna na pregledu bio preko 40mm. Osim svakodnevih kontrakcija, imala sam u par navrata bolove nalik menstrualnim te lagana probadanja u rodnici. Može li to biti jedan od razloga skraćivanja?
Zanima me Vaše mišljenje, znam da nitko ne može predvidjeti daljni tijek trudnoće, ali se jako bojim da nešto ne krene po zlu. Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

10.01.2021. 16:30

Poštovana, važno je da je cerviks zatvoren. Što se tiče dužine cerviksa to nije od presudnog značaja za ishod trudnoće, ali vjerojatno su kontrakcije dovele do njegovog skraćivanja. Osim toga, uvijek postoje odstupanja u mjerenju. Najvažnije je da se niste počela otvarati. Uzimajte terapiju i mirujte (no nije potrebno cijeli dan biti u krevetu, nego izbjegavajte dizanje tereta, dulje stajanje i bilo kakvo naprezanje) i biti će sve u redu.

Simke20

10.01.2021. 17:20

Hvala Vam puno na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

11.01.2021. 12:05

Nema na čemu.

Simke20

12.01.2021. 22:35

Poštovani!
Nadovezujem se na post iznad.
Nakon 5 dana hospitalizacije, puštena sam kući s preporukom mirovanja, Cordipinom i Normabelom pp.
S obzirom da mi od navedenih tableta dosta padne tlak, a propisane su mi 3x1, smijem li izostaviti jednu tabletu u danu jer mi dolazi i do ubrzanog rada srca?
Sljedeće što vas želim pitati, i samoj mi je nevjerojatno, prije otpusta iz bolnice bila sam na cervikometriji i prilikom pregleda sondom puknuo je kondom (znam, zvuči nevjerojatno ali istinito), ne bih ni skužila da nisam našla komadić na ulošku kad sam došla kući. Ne znam koja je praksa po bolnicama, nadam se da se to dezinficira nakog svakog pregleda, ali možete misliti koliko sam sad u strahu od neke bakterije. Kolike su šanse da bih ipak mogla pokupiti tako nešto i što mi predlažete? Neke pretrage nakon nekog vremena? Hvala Vam!

Ivo Balenović, dr. med.

13.01.2021. 09:50

Poštovana, ako imate takve nuspojave, možete izostaviti jednu tableta, ali savjetujem da ipak prije kontaktirate Vašeg liječnika. Instrumenti se dezinficiraju, tako da nema brige.

Simke20

15.01.2021. 23:25

Poštovani! S obzirom da je moja gin na godišnjem, a zamjena nije ni čula da se Cordipin daje trudnicama, nemam koga drugog pitati. Iako uzimam propisanu terapiju svakih 8 sati, kontrakcije su danas ipak prisutne te imam lagani pritisak u donjem dijelu trbuha. Kako su mi u bolnici uz Cordipin dali i Normabel, nisu mi objasnili kako ga mogu uzimati. Postoji li neki vremenski period između te dvije tablete ili Normabel mogu uzimati bilo kada u danima kao što je danas, kada su kontrakcije prisutne bez obzira na terapiju? Hvala još jednom!

Ivo Balenović, dr. med.

16.01.2021. 11:55

Cordipin je lijek koji služi za liječenje hipertenzije (visokog krvnog tlaka), a trudnicama se daje radi sprječavanja prijevremenih kontrakcija. Normabel možete uzeti po potrebi (kad osjetite kontrakcije, ali ne više od 3 x dnevno). Ipak, obzirom da i on snižava tlak i uspavljuje, preporučam da ga uzimate prije spavanja.