Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10693 | Broj poruka: 76242

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Cerviks skraćen


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nika94

19.02.2020. 19:20

Poštovani,

Danas bila na UZV, u 21tt sam i kaze ginekolog nosim skroz nisko, beba s glavicom skroz na stidnoj kosti...zakazao mirovanje! I k tome je jos skracen cerviks(točnije naznačeno skraćen, ali tvrd i zatvoren). Postoji li mogućnost preranog otvaranja i trebam li biti pod strahom? Mogu li se kretati ili samo ležanje i wc?

Ivo Balenović, dr. med.

20.02.2020. 09:30

Poštovana, budući da je cerviks zatvoren, nema razloga za brigu. Izbjegavajte napore, dulja stajanja i dizanje tereta. Nije potrebno stalno ležati.

IvaLu

20.02.2020. 23:35

Poštovani,
U 35 tjednu trudnoce sam,na danasnjem pregledu doktorica je napisala da je cerviks skracen,omeksan,1.5cm do ovoja glavice.Kontrola za dva tjedna uz terapiju dufastoneom i normabelom prema potrebi.Molim Vas za pojasnjenje nalaza i Vase misljenje o istom.Puno hvala

Ivo Balenović, dr. med.

21.02.2020. 10:05

Poštovana, ništa zabrinjavajuće. Približavate se terminu i cerviks se malo otvorio. Ukoliko ste višerotka nalaz je očekivan za dob trudnoće.

Monika88

21.02.2020. 10:05

Poštovani doktore! Prošli trudnoću sam s 22 tt završila na serklaži zbog skraćenog cerviksa, otvaranja i kontrakcija za vrijeme pregleda te sam strogo mirovala (krevet-wc) do nekog 36 te rodila noć nakon skidanja šava s 38+1. Sada sam ponovno trudna, 23 tt, pri vaginalnom pregledu doktorica je napisala cerviks skraćen, uloživ za 1 članak (prekjučer) i rekla je da je sve u redu, a jučer sam bila na anomaly scanu te mi je rađena cervikometrija gdje je nalaz da je cerviks 4.36 cm a iz unutra se počelo stvarati lagani V oblik. Jučer sam po prvi put i osjetila bolove u leđima i napet trbuh cijeli dan (pretpostavka jer su mi zadnja dva dana naporna i duže sjedenje u čekaonici zbog pretrage ogtt-a). Moram li s ovim nalazom cervikometrije strogo mirovati ili da usporim sada dan dva da se ajmo reći "tijelo odmori" pa onda po osjećaju da nastavim dalje (pretežito odmaranje na lijevom boku plus lagani kućanski poslovi i eventualno tri puta tjedno odlazak po dijete i do dućana bez dužih šetnji i napora). Napominjem da ne nosim ništa teško, živim na drugom katu bez lifta pa ako idem van dozvolim si samo jednom dnevno pa sve usput obavim kroz sat vremena. Inače sam na terapiji duphastonom od početka trudnoće ( 2 x 1 ). Hvala unaprijed na odgovoru!

IvaLu

21.02.2020. 17:45

Poštovani
Ovo mi je druga trudnoća.Povremeno imam kontrakcije i bolove,osobito prilikom kretanja.Dal mirovanje mora biti iskljucivo lezanje ili se mogu povremeno kratko po kuci kretati.Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

22.02.2020. 16:15

Poštovana Monika, nalaz je uredan (pogotovo za drugorotku). Nije potrebno strogo mirovanje. Izbjegavajte teže napore i dizanje tereta.

Ivo Balenović, dr. med.

22.02.2020. 16:35

Poštovana IvaLu, nije potrebno strogo mirovanje. Možete se kretati, ali izbjegavajte dizanje tereta i dulje stajanje.

Monika88

24.02.2020. 20:00

Poštovani doktore, vezano na moje pitanje gore. Ima li nešto na što bi mogla pripaziti, to jest nekakvi znakovi koji govore da se cerviks skratio ili se ja još više otvorila? Naime, kada sam recimo danas otišla do dućana kratko odmah osjetim u leđima (pretpostavljam od vrećice sa stvarima iako nisam pretrpala jer mi u šetnji ništa ne smeta), a ja kako sam prvu trudnoću strogo preležala ne znam više što je normalno, a što nije od tih bolova, zatezanja, probadanja i slično. Kad bi po Vašem mišljenju trebalo ponoviti cervikometriju ili obaviti sljedeći vaginalni pregled, svakih koliko? Do kada se radi serklaža kod nas u bolnicama? Svaki savjet ili mišljenje mi je dobrodošao. Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

25.02.2020. 10:55

Poštovana, prijevremeni porod uzrokuju isključivo prijevremeni trudovi. Prijevremeni trudovi najčešće bivaju izazvani korioamnionitisom (infekcijom), a mogu nastati i zbog druge patologije (polihidramnij, hipertenzija, trauma). Dužina i oblik cerviksa nema nikakvog utjecaja na to, niti će preventivna serklaža spriječiti otvaranje uzrokovano trudovima. Simptomi prijevremenog otvaranja su bolovi i krvarenje (sukrvica). U tom slučaju treba provesti intravenoznu tokolizu radi zaustavljanja trudova, te nastaviti peroralnom terapijom do termina. Šav serklaže to ne može spriječiti. Preporučuje se mirovanje (ne strogo) iz razloga jer u slučaju napora, dugog stajanja... dijete pritišće na donji uterini segment i tako pritiskom može refleksno potaknuti kontrakcije. Iz iskustva znam da su mnoge trudnice sa otvorenim cervikalnim ušćem već od drugog tromjesečja trudnoće prenijele. No, ima i slučajeva kada su se trudnice sa potpuno zatvorenim cerviksom otvorile za nekoliko sati prije termina.