Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Liječenje Candide


Autor Poruka

Ivana

08.01.2002. 19:11

Poštovana gđo doktor,

lijepo molim da mi kažete koji je najbolji način liječenja Candide.
Uzimala sam već i Plimicol i Canesten vaginalete u kombinaciji s kremama i Diflucan tabletu no nekoliko dana nakon prestanka uzimanja Candida se uvijek ponovo javlja.
Napominjem da higijenu obavljam samo s preparatim za intimnu higijenu te nosim pamučno donje rublje, antibiotike nisam uzimala.
Koji su uzroci Candide i što joj pogoduje?

Zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem,
Ivana

Doc dr. sc. S. Kupešić

08.01.2002. 22:50

Poštovana,
Opetovani vaginitis uvjetovan Candidom albicans može biti posljedica uzastopnog liječenja antibioticima ili imunosupresivima. Pošto kod Vas to nije slučaj bilo bi poželjno isključiti postojanje šećerne bolesti ili imunološki deficit.Utješno je napomenuti da se ova gljivica nađe u rodnici 20 do 25% žena bez simptoma jer spada u uvjetno patogene mikroorganizme.

Ivana

10.01.2002. 10:19

Poštovana dr. Kupesic,

zahvaljujem na odgovoru.
Kod mene su nalazi pokazali da je šećer u redu, atibiotike nisam uzimala, te onda ostaje samo pitanje imunološkog deficita. Redovno pijem vitamine pa ne znam u čemu je problem. Simptomi su mi prilično neugodni - obilni bijeli iscjedak i svrbež.
Lijepo molim da mi savjetujete sljedeći korak u liječenju.

Zahvaljujem.

Ivana

Doc dr. sc. S. Kupešić

13.01.2002. 07:55

Poštovana,
Bjelkasti iscjedak ne mora uvijek biti znak gljivične infekcije, te bi bilo uputno učiniti cervikalni bris na ostale mikroorganizme (isključiti klamidiju, mikoplaznum ureaplazmu, aerobnu ili anaerobnu infekciju), a liječenje sprovesti u ovisnosti o vrsti izoliranog mikroorganizma, ciljano prema antibiogramu.

snoopy5

20.05.2010. 10:50

Poštovani
u zadnjih par mjeseci imam stalne infekcije candidom. nakon upotrebe antimikotika infekcija se povuče i nakon par dana opet vrati.papa test mi je bio uredan, imala sam jednog partnera i uvijek smo koristili zaštitu. partner nema nikakvih simptoma, a moji simptomi su svrbež i bjelkasti iscjedak. napravljeni su mi kompletni cervikalni brisevi i sada čekam rezultate. htjela sam pitati je li moguće da neka od bakterija(mycoplasma, ureaplasma,chlamydia...) izaziva te stalne infekcije? inače sam zdrava , ali mi je ovo postalo jako naporno i htjela bi se toga rješiti
hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.05.2010. 19:20

Poštovana, svakako da uzrok Vašim smetnjama mogu biti i bakterijske prirode. Dobro ste učinili time što ste učinili cervikalne briseve. Ako ne bude izolirana nikakva bakterijska flora preporučam malo agresivniju antimikotičnu terapiju Vas i partnera.

snoopy5

26.05.2010. 10:50

Poštovani
dobila sam nalaze cervikalnih briseva i ništa od tih bakteriija nije nađeno, nađena je fiziološka flora. povukao mi se svrbež ali se sada iscjedak pojačao i ne znam što da napravim sada. kada ste rekli da mi preporučate agresivniju terapiju za candidu što ste mislili pod time?
hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.05.2010. 14:00

Poštovana, mislio sam na antimikotike na usta ( Zenafluk, Diflucan ) te svakako preparate za zaštitu i državanje vaginalne flore. (Vivag, Vagisan, Rosalgin, Feminela C)

snoopy5

04.06.2010. 16:15

Poštovani,
hvala Vam na Vašim prijašnjim odgovorima
međutim moj problem je još uvijek tu, pokušala sam sa Diflucanom i Lactogyn tabletama ,i tu terapiju sam započela prije nekoliko dana, stanje se popravilo međutim, simptomi su još uvijek tu , najviše svrbež.. u zadnjih nešto više od mjesec dana koristila sam rojazol i vagisan za obnovu flore, plymicol i lactogyn te canesten.
u toku provođenja terapije stanje se popravi, a zatim u roku od nekoliko dana svrbež se opet vrati.
kao što sam rekla papa test mi je uredan, cervikalni brisevi također, vadila sam i krv i to je bilo uredu, po svemu tome ja sam popuno zdrava a opet gljivice nikako da nestanu.
nosim pamučno rublje, prestala sam nositi traperice i usku odjeću, također ne jedem slatko , ne znam što da još poduzmem. već postajem očajna i nervozna jer to polako prezima kontrolu nad mojim životom.
moje pitanje je zapravo postoji li ikakav način da se riješim candide zauvijek, ili će to jednostavno tako biti stalno? trebam li obaviti još kakve pretrage?
hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.06.2010. 22:30

Poštovana, vrlo teško mi je odgovarat Vam na pitanje na neviđeno. Rekao bih da kod Vas čak i nije problem u infekciji gljivicama nego o nekom kontaktnom alergijskom dermatitisom. On se manifestira sličnim smetnjama.
Terapija je tada sasvim druge prirode, uz lokalne kortikosteroidne kreme( Afloderm npr.)

nebu dobro

19.10.2010. 14:55

Poštovani,
imam problema sa obilnim iscjetkom koji je gust i sirast, malo me svrbi ali ne jako te nema jaki miris ali uz to se pojavila roskasta sukrvica. Najme već sam koristila canasten vaginalete i kremu no tek nakon toga se pojavila sukrvica. Da li je moguće da se to javlja zbog vaginaleta? Inače mi se ovakve tegobe poput candide ali i razne upale javljaju u prosjeku svaka dva mjeseca i to je već stvarno teško trpiti. Imala sam ureaplazmu koja je izlječena prije otprilike 3 mjeseca, no tokom lječenja opetovano sam pila doksiciklin i sumamed te koristila razne vaginalete poput medazola, gynodaktarina, plimicola, a lječenje je trajalo kroz čak 7 mjeseci. Još uz to sam imala i upalu mjehura pa sam pila opetovano i novocef. Pretpostavljam da je zbog silnih antibiotika imunitet vrlo slab te vaginalna flora narušena. Kako da si pomogne da ojačam munitet i da se ove tegobe ne javljaju tako često, jer najme bez obzira na ureaplazmu, ovakve simptome često imam? Te još jedno pitanje, da li je moguće da ovi simptomi upućuju na neku drugu bakteriju ili upalu ili čak povratak ureaplazme? I još da napomenem imam stalnog partnera i on se također lječio.

Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.10.2010. 16:15

Poštovana, na temelju ovog što ste napisali pretpostavljam da se radi vrlo vjerovatno o upali u rodnici izazvanoj opetovanom gljivičnom infekcijom, povodeći se za bijelim grudastim iscjetkom bez mirisa i uz svrbež i pečenje.
Naime nakon opetovanog korištenja raznoraznih antibiotika PH rodnice je narušen, te se uništene sve dobre bakterije(lactobacilus vag)
te su do izražaja došle ponovo gljivic koje normalno obitavaju u rodnici u malim količinama.
Savjetujem Vam malo dugotrajniju antimikotsku terapiju kroz 7-10 dana lokalno te uz antimikotske preparate na usta kod Vas i partnera.
Također u rodnicu bi dobro bilo stavljati nakon ove terapije preparate za održavanje flore rodnice, kao i preparate za održavanje kiselosti rodnice.

semafor

23.10.2010. 00:07

Poštovani,
u nedjelju sam počela osjećati lagan povremen svrbež na ulazu u rodnicu, peckanje kod mokrenja kada bi mokraća došla u kontakt s ulazom, te malo obilniji iscjedak. Danas sam bila kod ginekologa na pregledu. Rekao je da je ulaz crven, da je riječ o upali i prepisao mi kremu Rojazol.
No, zaboravila sam reći da sam imala spolni odnos (jednom samo i to sinoć, doduše nešto kraći ali ipak spolni odnos) s dečkom. Stoga me zanima da li mora i on sa mnom koristiti kremu? (i još par informacija ako mi možete dati o tom prijenosu, ako mislite da je nešto bitno) Ako da, da li moram ići po još jednu ili da nekako koristimo zajedno ovu koju imam?
Također mislim da mi je doktor rekao da je koristim „jednom na veće“, a onda sam pročitala u uputama „ujutro i na veće“ i sad nisam sigurna što je doktor stvarno rekao. =/ Pa bih voljela Vaše mišljenje.
I zanima me koliko dugo moram koristiti tu kremu?
Te bih samo voljela potvrditi: mažem samo ulaz u rodnicu (kad razmaknem usne, ispod njih) i ne po rodnici iznutra?
Eto, znam da je pomalo smiješno to sve što me zanima, (i da sam trebala to pitati ginekologa!) ali voljela bih sve napraviti kako spada, te se radujem Vašem odgovoru i zahvaljujem unaprijed.
Lijep pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.10.2010. 04:10

Poštovana, navedenom kremom mažite se izvana sve do ulaska u rodnicu.
Isto tako važno je mazati se njome dva puta dnevno kroz pet dana,
Isto tako je važno da i Vaš partner koristi istu kremu izvana.

semafor

24.10.2010. 12:16

Hvala puno!

nina87

06.11.2010. 19:22

Poštovana doktorice..

Zanima me da li smijem koristiti Plymicol kremu preventivno ili samo onda kada osjećam simptome kandidijaze... Naime.... jako sam sklona urinarnim i gljivičnim upalama i iskreno ..neznam više što mi je činiti,,, ne jedem slatko, konzumiram acidofilni i lgg jogurt,,,,ne perem se agresivnim sapunima nit ne nosim usku odjeću ....a nalazi su mi konstantno loši,,,, stalno pijem vitamin C i konzumiram propolis radi jačanaj imuniteta,,, a u urunu su mi stalno prisutne enterobakterije(vodim računa o higijeni)....
Koliko ne smijem imati odnose s dečkom ako on pije svoju terapiju za gljivice(1 tableta Diflukana)....

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.11.2010. 14:15

Poštovana kao što vidite doktorica ovdje ne odgovara godinu dana pa se nećete ljutiti ako Vam ja odgovorim na Vaše pitanje.
Plymicol kremu nemojte uzimati nikako preventivno.
Zatim pošto napominjete da imate stalno upale u genitourinarnom sustavu preporučam Vam da učinite kontrolnu UK i cervikalne briseve za početak.
Liječenje svakako prema nalazu antibiograma.

ditač

07.11.2010. 21:05

Poštovani,unatrag 2 godine imam česte vaginalne upale.rodila sam dvoje djece.nakon drugug poroda prije 2 god pronađeni su papilomi koji su nestali sami po sebi.trenutno imam bolove u jajnicima već 5 dana.papa radim redovito i nalaz ja upalni proces za koji dobivam canesten kremu,no nije ništa bolje.da li bi i suprug trebao napraviti bris?p.s. brisevi mi nisu nikad uzimani.molim savjet.hvala

ditač

07.11.2010. 21:05

zaboravila sam napisati,iscjedak je prisutan cijeli mjesec,prilično je obilan,miris je po ribi

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.11.2010. 11:00

Poštovana, miris na ribu daje bakterija koja se zove garnerela.
Potrebno je lokalno liječiti metronidazolom te na usta također Vas i supruga.
Vama preporučam također da učinite cervikalne briseve.