Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pobačaji


Autor Poruka

Darija

19.08.2001. 21:24

Poštovana dr. Kupešić!
Ovo je super što ste nam omogućili (Vi i gospoda autori stranica), već dugo pratim i pročitam sve što ste Vi i dr. Kurjak napisali u razno raznim ženskim časopisima.
Moj problem je slijedeći:
Imam 29 godina, zdrava sam imam jednog sina od 3,5 godine i dva spontana pobačaja.
Prva trudnoća je prošla bez problema, porod je bio 18 dana prije termina i nije dugo trajao, samo što sam 1,5 h poslije poroda dosta iskrvarila(negdje sam unutra pukla).
24.4.2000. desio se prvi pobačaj, ništa me nije bolilo samo sam lagano počela krvariti (u 7 tjednu trudnoće), kad sam došla u bolnicu dijagnoza je bila Ab missed, ali nismo mogli napraviti patološki nalaz jer nismo bili u svojoj bolnici (bili smo u posjetu kad se to desilo).
Kasnije mi je moj ginekolog rekao da je to bila prirodna selekcija.
Drugi pobačaj se desio 19.2.2001. u 8 tjednu, ovaj put smo napravili patološki nalaz ali koji nije uspio. Ginekolog mi je i ovaj put rekao da je to prirodna selekcija ali sam zahtjevala pretrage i on me je poslao genetičarki.
I tako tri mjeseca poslije svih propisanih pretraga ja i suprug neznamo ništa to jest sve je u redu.
Testovi na klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu su uredu, testovi na viruse su u granicama normale, spermokultura uredna, kariogrami u redu,krvna slika uredu osim što je feritin 9,2 ali za to pijem sypradin.
Genetičarka je rekla da nekoliko mjeseci pijem sypradin da napunim baterije i da možemo krenuti na novu trudnoću da sam vjerojatno bila slabog imuniteta i da organizam nije izdržao razno razne viroze (u trećoj trudnoći sam imala veliku gripu 39,5 uslijed čega sam dobila upalu uha, ali u drugoj sam bila zdrava).
Genetičarka također preporučuje u slijedećoj trudnoći tripl test ako sam dobro zapamtila, molim Vas da mi to pojasnite.
Eto nakon ovog podugačkog pisma ja samo znam da kad slijedeći put ostanem trudna da ću se užasno bojati.
Molim Vas za Vaše mišljenje, srdačni pozdrav s Brača!

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.08.2001. 15:57

Poštovana gospođo Darija,
Zahvaljujem na Vašem upitu. U slučaju sekundarne neplodnosti i infertiliteta najvažnije je isključiti upalne promjene (Vi ste učinili cervikalne briseve), kromosomske abnormalnosti supružnika (Vaši kariogrami su u granicama normale), hormonske uzroke (insuficijencija žutog tijela koja se određuje analizom progesterona u drugoj fazi ciklusa nakon prethodno dokazane ovulacije, a po potrebi može se učiniti i biopsija endometrija), a ne smije se zaboraviti niti na abnormalnosti maternične šupljine. Naime, ponekad se kao posljedica kiretaža (čišćenja) nakon spontanih pobačaja mogu javiti unutarmaternične priraslice (sinehije) koje se mogu prikazati osjetljivom transvaginalnom ultrazvučnom pretragom, a u novije vrijeme mjerenjem volumena prilikom trodimenzionalne ultrazvučne pretrage. Tek nakon isklučenja ovih odatnih faktora savjetovala bih planiranje trudnoće u kojoj potom treba provoditi prenatalni nadzor (ultrazvuk, triple test i po potrebi amniocentezu). Puno sreće u Vašim nastojanjima da ostvarite željenu trudnoću.

Darija

28.08.2001. 21:32

Poštovana dr. Kupešić,
hvala na odgovoru i molim Vas da mi preporučite bolinicu ili ginekologa koji može napraviti ostatak pretraga koje ste mi preporučili (bilo bi najlakše kada bi se to moglo u Splitu, ali ako ne može da li ja kao osigurana osoba mogu dobiti uputnicu od svog ginekologa, tj. da li bi mi je on trebao dati ako zatražim te pretrage i doći u Zagreb).
Pozdravi s Brača!

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.08.2001. 23:43

Poštovana gospođo Darija,
Vaš ginekolog u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u položaju je da surađuje s najbližom regionalnom ustanovom koja Vam može pružiti određenu uslugu. Ukoliko je voljan dati Vam uputnicu, možete tražiti uputnice za pretrage u specijaliziranim bolničkim institucijama koje se bave problemom neplodnosti Klinike Sveti Duh, Petrova i Vuk Vrhovec). Ukoliko se želite obraditi na KLinici za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh, obratite se Odjelu za neplodnsot, tel 01 3712 109.