Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ciklus


Autor Poruka

sonja

24.02.2002. 18:54

Cijenjena doktorice!

Imam 28 godina, do sada sam nisam imala zdravstvenih poteškoća, nerotkinja.
Unazad dvije godine imam neredovite cikluse,tako da se zna desiti da menstruacija zna izostati po dva mjeseca,a nakon toga ponovo se sve normalno uspostavi. Lječnik je ranije izostanak pripisao izloženosti stresu i reakciji na stres, ali se problem javlja i sada.
Primjetila sam i pojačan rast dlačica na nogama , a sada su se dlačice pojavile i na licu.
Zadnju menstruaciju imala sam u prosincu (22. 12), u siječnju je izostala ,a unazad dva dana imam lagano jedva primjetno krvarenje.
Molila bih objašnjenje o eventualnim uzrocima , i koje pretrage preporučate napraviti ?

Unaprijed hvala !

Doc dr. sc. S. Kupešić

24.02.2002. 22:06

Poštovana,
Neredoviti menstruacijski ciklusi, oskudnija menstruacija i pojava izrazitije dlakavosti govori u prilog hormonskog poremećaja najčešće uvjetovanog postojanje policističnih ili mikrocističnih jajnika. O ovoj pojavi možete više pročitati na našim stranicama pod ključnom rječju "policistični jajnici" ili PCOS.
Da li se radi ili ne o ovoj promjeni možete dokazati tek ginekološkim , ultrazvučnim i hormonskim pregledima na koje će Vas uputiti Vaš liječnik.