Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ciklus bez ovulacije ili trudnoca


Autor Poruka

onebirdy

12.03.2019. 21:05

Poštovani,
Danas bila kod ginekologice i nisam dobila jasne odgovore tako da sam jako zabrinuta. Ovaj mjesec nisam dobila normalnu menstruaciju vec samo blagi smeđi iscjedak koji traje 5 dana. Imala sam i blage grceve, a jutros sam osjetila probadanje u lijevom jajniku. Nisam imala nikakve simptome pms-a sve do pojavljivanja tog smeđeg iscjetka/krvarenja.Tada su mi tek grudi postale osjetljive. To je bilo 34 dan cikusa. 37 dan sam napravila test za trudnocu i bio je negativan. Danas, 38. dan ciklusa sam otisla kod doktorice i vidjela je vodenu cistu na desnom jajniku, a lijevi je u redu. Nije mi objasnila cime je zakljucila, ali je rekla da pretpostavlja da je ovaj mjesec preskocila ovulacija te da je to razlog ovako cudne menstruacije koja u biti nije bila prava. Također je rekla da mi je sluznica maternice blago zadebljana. Rekla je da za svaki slucaj za tjedan dana opet napravim test jer je sada prerano, ali da vjerojatno nisam trudna nego nije bilo ovulacije. Koje je vase misljenje? Jako sam zabrinuta. Hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

13.03.2019. 10:35

Poštovana, vjerojatno se radi o folikularnoj cisti koja nastaje zbog izostanka ovulacije. Na uzv pregledu ona se opisuje kao 'vodena'. Uglavnom se povlače same od sebe.

onebirdy

13.03.2019. 19:15

Nije mi prepisala nikakvu terapiju za cistu, mislite li da je to potrebno? Rekla je da ako ne dobijem menstruaciju do kraja 4 mj da dođem na pregled, a ako dobijem da dođem nakon sto menstruacija zavrsi. Citala sam da moze doci do komplikacija pri fizickim aktivnostima, a pocetkom 4 mj idem na put u drugu drzavu i bojim se da se nesto ne dogodi dok sam tamo. Sto da napravim u tom slucaju, postoje li neki lijekovi koje bih mogla ponijeti sa sobom za svaki slucaj?

Ivo Balenović, dr. med.

13.03.2019. 23:45

Ne može se ništa dogoditi. Nastupom menstruacije folikularna cista prolazi. Menstruacija se može potaknuti tabletama Duphastona 2x1/10 dana.

onebirdy

13.03.2019. 23:45

I jos samo jedno pitanje... kad se pojavio smeđi iscjedak pocele su bolne grudi, sada to traje 6 dana i svaki dan su sve bolnije i natekle su... da li je to normalno ili uopce moguce ako se radilo o ciklusu bez ovulacije? To me jako zbunjuje. Hvala puno

Ivo Balenović, dr. med.

14.03.2019. 10:50

Moguće da je došlo do zakašnjele ovulacije (folikularna cista je prsnula) i sada su nastupili simptomi pms-a.

Leptirica9292

15.03.2019. 09:25

Postovani doktore, jedno pitanje koje me zanima, a lome se mnoga koplja, kao sto su i misljenja strucnjaka oprecna. Da li je moguca trudnoca, naravno, ukoliko se desi u plodnim danima, da se u rodnicu unese na prstu malo sjemene tekucine. Npr prilikom oralne zavrsnice, ukoliko bi nesto ostalo na ruci zene koja zadovoljava decka, te se nakon toga ode tusirati i unese nesto od toga u rodnicu. Npr vrlo cesto nakon dva ili vise uzastopnih odnosa prilikom higijenskih trenutaka i tusiranja golom vodom saperem prstom rodnicu, naravno, vrlo oprezno i njezno. Ali, da li postoji mogucnost da je ostalo spermija na ruci, hipoteticki, te da se unjelo unutar rodnice prilikom navedenog cina (cini mi se nevjerovatno i naucna fantastika)? Hvala Vam unaprijed. Vrlo cijenim Vase misljenje. Oprostite na smetnji. Pozdrav (sve ovo pitam jer mi menustruacija vrlo cesto kasni, pa da znam sta da iskljucim ubuduce).

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2019. 14:20

Trudnoća na opisani način nije moguća. Potrebno je unijeti najmanje 1 ml ejakulata unutar rodnice da bi postojala teoretska mogućnost oplodnje.