Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cokoladna cista


Autor Poruka

Silence777

09.10.2011. 23:45

Postovani,vec 2 godine moj ljecnik prati "cokoladu cistu" na lijevom jajniku, najveca velicina joj je bila oko 4 cm. Do sada je 2 puta pukla i vracala se. Pred par dana sam dozivjela uzasne bolove,slabost..odmah sam posla na hitnu i ispostavilo se da je opet pukla,i usput je tu i jaka upala mjehura. Pijem antibiotik,mirujem i kontrola za 10 dana. Medjutim, i dalje osjecam bol lijevog jajnika, ne strasnu,ali dovoljnu da sam popila tabletu. Na sredini ciklusa sam,pa se nadam da je to razlog.Ono sto mi nije jasno, zbog cega svaki put moj ljecnik kaze "to je endometrij" pri spomenu ciste...jel to onda znaci da imam endometriozu?

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.10.2011. 14:30

Poštovana, premalo podataka imam u svezi ciste. Za početak napravite marker Ca 125. Svakako kontrolni ultrazvučni pregled iza menstruacije. Razmišljati, naravno u dogovoru sa vašim liječnikom o primjeni oralne kontracepcije.

Tetea

15.03.2019. 14:20

Poštovani,
Prije 9 dana laparaskopski mi je operirana cista veličine 6×7 na lijevom jajniku. Na nalazu piše da je cista bila čokoladnog sadržaja tj, endometrioza i pronađena je još nekakva tekućina u douglasu za koju još ne znaju što je dok ne dođu nalazi. Oporavak teče dobro, ali mi je donji dio trbuha još uvijek vidno napuhnut. Zanima me je li to sve normalno i trebam li možda nositi steznik da se trbuh vrati u normalan položaj? Budući da sam mršava jako se vidi taj natečeni donji dio i strah ne da ne ostane tako.
Također, koje su šanse da se ta endometrioza ponovni vrati? Zasad mi nije propisana nikakva terapija, prva kontrola je za 3 tjedna. Jesu li mi šanse za trudnoću manje sada? Imam 27 godina i nisam još rađala.

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2019. 21:45

Poštovana, endometrioza je prisustvo stanica endometrija koji u normalnim uvjetima oblažu unutrašnjost maternice izvan šupljine maternice. Endometriotička žarišta su dobroćudne i izlječive tvorbe. Nakon operativnog liječenja, (ukoiko za sada ne planirate trudnoću) preporuča se oralna kontracepcija. Najbolja terapija endometrioze je trudnoća. Možete nositi steznik, ali trbuh će se vratiti u normalu i bez njega.