Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN I +HPV


Autor Poruka

željka

07.06.2001. 10:02

Prije otprilike 8 mjeseci kod mene su se pojavili kondilomi i to nakon dvogodišnje veze u kojoj smo i partner i ja bili vjerni.PAPA test uzet prilikom tog pregleda je bio dobar,zbog prisutne upale Th. je bila Doxiciclin tbl. i Geonistin vag.Doxicilin smo uzimali oboje i prisutna upala je sanirana. Partner se javio na kliniku Šalata gdje mu je samo nakon kl.pregleda (bez uzimanja ikakvih briseva) rečeno da on kondilome i HPV nema i da zbog svoje zaštite koristi kondome.Čitava je ta priča paradoksalna zbog toga što je to meni bio jedini partner i ako se nisam od njega zarazila onda ne znam od koga sam.Nakon sanacije upale, uzeti su kod mene brisevi na C.T.,koji je negativan i DIGEN test na HPV visokog rizika koji je također negativan (niski rizik nije učinjen).Kondilomi su odstranjeni podophillinom i unazad 6 mjeseci u terapiji uzimam Virolex tbl. 4 puta po 2/5 dana, Virolex kremu i Betadin vag.U međuvremenu moj PAPA nalaz pokazuje CIN I i promjene povezane s HPV-om.Znam da je liječenje dugotrajno.Budući da Virolex nije ciljana Th. protiv HPV-a zanima me uopće njegova korist (unazad tih 8 mj citološki nalaz se ionako samo pogoršao).Znači li moje trenutno stanje da ću uvijek biti prenositelj HPV-a.Koje bi pretrage još bilo potrebno učiniti.Hvala.

doc.dr. S. Kupesic

07.06.2001. 23:27

Poštovana Željka,
Shvaćam Vašu zabrinutost zbog infekcije HPVom i bojazan da će (iako je virus procijenjen nisko rizičnim) dovesti do daljnih promjena na grliću. Vaše pitanje donekle daje i odgovor ; kao što ste i sami napomenuli specifične terapije protiv HPVa nažalost nema, te na tom području pomalo vlada i "terapijski nihilizam". Vrlo je važno otkrivati i liječiti nerijetke popratne bakterijske infekcije, redovito pratiti rezultate Papa nalaza i pokušati primjenjivati lokalna i sistemska antivirusna sredstva. Neka izvješća iz literature objavljuju ohrabrujuće podatke da čak 20 do 30% HPV infekcija niskog rizika može spontano regredirati. Ipak, slijed događaja na famakoterapijskoj sceni se dramatično poboljšava u Vašu korist, te vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti biti uspješniji u terapiji ovom sve češćem problemu.