Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kako do druge trudnoće?


Autor Poruka

Darija

07.06.2001. 13:45

Kao prvo želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu. Molim Vas da mi odgovorite na moje pitanje, ako je to moguće. 04. 08. 1999. godine rodila sam sina carskim rezom, budući sam kratkovidna (dioptrija -7). Sa tom trudnoćom je sve bilo u redu. Nakon 8 mjeseci sam opet ostala trudna, no imala sam sponatni pobačaj. Da li ću moći nanovo ostati u drugom stanju, i koliko mora proći vremensko razdoblje da bi ponovo ostala u drugom stanju nakon spontanog pobačaja. Molim Vas pomozite, puno pozdrava i iskrene čestitke.

Doc. dr. S. Kupešić

07.06.2001. 23:07

Poštovana gospođo Darija,
Podatak da ste rodili zdravog dječačića vrlo je ohrabrujući da će naredna trudnoća biti uredna. Svakako, svaki se spontani pobačaj mora shvatiti vrlo ozbiljno i nužno je isključiti moguće uzroke pobačaja. Spontani pobačaji nakon prethodne trudnoće urednog tijeka najčešće su uvjetovani infekcijom, te bih Vam prije planiranja naredne trudnoće savjetovala učiniti mirkobiološke pretrage cerviksa kako bi se isključio upalni faktor (bris cerviksa na Chlamidju, Mycoplasmu, Ureaplasmu, aerobe i anaerobe). U slučaju infekcije bilo bi uputno provesti terapiju i u Vas i u Vašeg supruga. Uobičajeno je da se nakon spontanog pobačaja pričeka s planiranjem naredne trudnoće, ukoliko je to moguće oko 6 mjeseci. Odmah po izostanku menstruacije bilo bi uputno načiniti ginekološki i ultrazvučni pregled kako bi se u slučaju potrebe što ranije mogla provesti hormonska terapija.
Puno sreće u ostvarenju Vaših životnih planova.