Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HNL


Autor Poruka

maja

29.05.2001. 01:15

Molila bi savijet.Imam 53 godine.Menzis kontinuirano nemam 4 godine.Prije 4 mjeseca prepisane su mi tablete activele koju su 17 dan uzimanja prouzrocile sukrvicu.Nakon osam dana to je prestalo a slijedece pakovanje isto tako oko 15-17 dana 2 dana se pojavila sukrvica.Sada toga vise nemam.Pregledi sa ginekoloske strane kao i prsiju su uredni ali ja i pored uzimanja te terapije imam jutarnje znojenje
koje me nervira.Molim Vas da li je to nabolja terapija za mene ili ima nesto bolje.Unaprijed zahvaljujem.

doc. dr. S. Kupešić

29.05.2001. 21:57

Poštovana gospođo,
Uzimajući u obzir Vašu dob i četverogodišnje razdoblje bez menstruacijskih krvarenja, kontinuirana hormonska nadomjesna terapija (Acitvelle) može se smatrati dobrim odabirom. Nerijetko pacijentice javljaju sukrvicu tijekom prvih mjeseci primjene ovog preparata, koja Vas ne bi smjela obeshrabriti u njegovoj daljnjoj primjeni . Prilikom ovakvih tegoba neobično je važno transvaginalnim ultrazvukom procijeniti debljinu maternične sluznice, što vjerujem da je učinio i Vaš ginekolog. Ukoliko je sluznica maternice tanka (debljine manje od 6 mm), možete nastaviti s primjenom ovog pripravka. Za očekivati je da će smetnje u vidu navale vrućine i znojenja postepeno jenjavati. Ukoliko se to ne dogodi tijekom narednih tri do 6 mjeseci, može se razmotriti primjena preparata Kliogesta (veće estrogensko-progesteronske doze). Puno uspjeha u Vašem daljnjem liječenju.

maja

08.06.2001. 00:19

Zahvaljujem na Vasem odgovoru i vidim da nisam bila konkretna.Kako moja ginekologinja i ja ne zivimo u istom mjestu lakse mi je bilo ovim putem zatraziti savijet.Pregled transvaginalnim ultrazvukom je napravljen i on glasi ovako:Uterus 40x29mm,endometrij je 3mm,nije ostro ogranicen,no u njegovoj okolini nema nikakvog protoka,a u uterinim arterijama je izostanak dijastole.Ovariji se jedva prikazuju kao homogene sjene iznad iliaka,nigdje u maloj zdjelici ne nalazi se sumnjivih formacija niti sumnjivog protoka kolorom.Preporuka moje ginekologinje je bila uporaba Estragest TTS 2x1 tjedno flastera.Nazalost uz najbolju volju ni na jednom dijelu tijela flasteri se nisu mogli lijepiti ucinkovito.Tada sam kontaktirala telefonom moju ginekologinju koja mi je ordinirala Activelle.Sa tom terapijom pocela sam 22.03.2001.U naputku o lijeku pise da se moze imati smetnje u vidu krvarenja.Medjutim kod mene je to bio slucaj samo prvo pakovanje.Od tada pa do danas izmedju 17-19 dana uzimanja novoga pakovanja u vecernjim satima pokaze se sukrvica ali ne intezivne boje vec nesto vrlo blijedo.Eto to bi bio moj problem osim toga znojenja za koji me interesirao Vas cijenjeni stav do mog iduceg pregleda kod moje ginekologinje.Srdacno zahvaljujem.